PREMIJER LIGA: A gde je titula za Totenhem?

Kejn će biti spreman za nastavak sezone

Totenhem ima sve što mu je potrebno da bude veliki klub – izvanrednog trenera, odličan tim, uskoro i novi stadion, ali mu do konačnog svrstavanja među one najveće nedostaju trofeji.

Ne postoji ljubitelj ostrvskog fudbala koji se nije zapitao o razlozima zbog čega je to tako. O pristalicama kluba iz Severnog Londona i da ne govorimo. Šta može biti veća patnja nego gledati kako trofeji odlaze na sve strane, samo ne na Vajt Hart Lejn ili Vembli?

Mitrović kod Jokanovića: Da li je to dvojac za promociju u Premijer ligu?

Totenhem nije trofejni klub koliko je to Liverpul, pa se ni čekanje njihovih navijača ne može uporediti. Sa druge strane, u poslednjih nekoliko sezona su imali takav nivo kvaliteta da bi nepriznavanje uloge kandidata za osvajanje Premijer lige bilo puko bežanje od odgovornosti. Iako je nedostajalo malo, to se ipak nije dogodilo.

Koliko ova ekipa može videlo se u nedavnoj pobedi nad Mančester Junajtedom. A opet, Totenhem i dalje nema sigurno mesto ni među četiti najbolje ekipe u Premijer ligi.

Top 10 događaja u engleskoj Premijer ligi u 2017. godini!

Mamuze su poslednji put bili šampioni Engleske 1961 .godine. Poslednji trofej je osvojen u Liga kupu 2007. godine, a na onaj vredniji u FA kupu čeka se od 1991. U Evropi imaju tri trofeja – trijumf u Kupu pobednika kupova 1963. i dva u UEFA kupu (1972, 1984.)

Uz sav kvalitet i napore, Totenhem jednostavno ne uspeva da to pretvori u ,,čvrstu valutu”, odnosno odličja. Jedan od razloga zbog čega im to ne uspeva u ovom poslednjim sezonama je možda nedostatak izrazitog vođe na terenu. Postoji jedna veoma zanimljiva razlika u poređenju Mamuza i nekoliko prethodnih šampiona Engleske.

Kapiten šampiona Premijer lige mora da bude jaka ličnost

Naime, kapiteni poslednjih pet pobednika Premijer lige su bili jake ličnosti iz odbrambenih linija timova.

Plavce je prošle sezone predvodio Geri Kejhil. Sezonu ranije Lester je šokirao svet, a kapiten je bio Ves Morgan. Murinjo je za komandanta na terenu u 2014/15 imao Džona Terija.

Totenhem na Enfildu, može li i do druge pobede za redom protiv velikih timova?

Mančester Siti je šampion bio 2014, a kapitensku traku je nosio Vinsent Kompani. Iako često povređen, on je to i sada, a Građani su već obavili potreban posao. Poslednju titulu za Mančester Junajted je doneo Rio Ferdinand.

Kapiten Mamuza je Ugo Ljoris, odličan golman, ali teško zamisliv u ulozi vodeće ličnosti na putu do titule. Liniju ispred njega čine Aldervireld, Vertongen i Sančez, kojima takođe nedostaje ,,ono nešto” što odlikuje lidere na fudbalskim terenima.

Takav nedostatak se često ogleda i u problemima u mečevima sa najvećim protivnicima. U poslednje vreme Totenhem doduše, u susretima sa Top 5 klubova osvaja više bodova nego ranije, međutim, na gostovanjima kod velikana se i dalje oseća crta inferiornosti. Zanimljivo, ona se najviše u nastojanjima da se protivnici savladaju kao kompenzacija kompleksa, što često rezultuje gubicima mečeva.

Bliži se Liga šampiona! Kvote se nalaze ovde!

Totenhem se u budućnosti može susresti sa još jednim problemom. Prokletstvo Vemblija je prevaziđeno, ali šta kada se Mamuze presele na novi stadion? Istorija govori da postoji priličan period prilagođavanja novim uslovima pre osvajanja titule.

Primera radi, Arsenal nije bio šampion otkako je na Emiratima, dok je Mančester Siti na Etihadu dočekao tek posle devet godina.

Ne deluje da je problem u Poketinu, već pre u ljudima koji čine ostale ključne tačke u klubu. To se delimično odnosi i na sastav. Dajte Argentincu Čelsi ili Mančester Siti i teško da bi ostao bez titule.

No, Totenhem sada ima i prečih zadataka, a to je da osigura duži period neprekidnog učestvovanja u Ligi šampiona. Ta ,,navika” bi morala pre ili kasnije da u klupske vitrine donese i titulu šampiona Engleske.