POVRATAK U DENVER: Utakmica broj pet ključna za seriju?

OAKLAND, CALIFORNIA - APRIL 02: Head coach Michael Malone of the Denver Nuggets complains about a call during their game against the Golden State Warriors at ORACLE Arena on April 02, 2019 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Koliko razlike može da napravi samo jedna izmena u početnoj petorci i dva dana između utakmica, uvideo je nedavno Denver igrajući mečeve broj tri i četiri plej-of serije sa San Antoniom.

Naravno da izmena koju je je napravio Majkl Meloun tako što je odlučio da Tori Kreg započne četvrtu utakmicu umesto Vila Bartona, nije sama generisala pobedu njegovih košarkaša, ali je imala presudan uticaj. Sportskim rečnikom, Barton u prve tri utakmice nije mogao da se ,,sastavi” i imati ga u postvai i u četvrtoj je bio rizik koji trener franšize iz Kolorada nije hteo da preuzme. Tori Kreg je bio izvanredan u napadu, a odbranu je samo nastavio da igra na način koji mu je i obezbedio ugovor sa Grumenovima – odlično. To je sve što je Denveru i bilo potrebno.

Odgovor na pitanje koliko puta Denver nije prošao dalje kada je gubio 2:1 je – previše!

Odličnom defanzivom je zarazio i sve ostale košarkaše i sve je odjednom izgledalo mnogo lakše. Denver je dobio četvrtu utakmicu i prednost vratio u Pepsi centar, gde se igra veoma važan peti susret. Meloun će ponovo insistirati na čvrstoj odbrani svojih košarkaša, koji su na tom planu i napravili ozbiljan pomak u odnosu na prethodnu sezonu. U petom okršaju sa Tekksašanima, Denver je izgledao kao tim kome ne nedostaje plej-of iskustvo, koje u stvarnosti u potrebnim količinama ima samo Pol Milsap.

Kao tim koji je najprijatnije iznenađenje ligaškog dela NBA sezone.

Denver ponovo ima prednost domaćeg terena

Samo dva dana posle suočavanja sa teškom situacijom, sve se vratilo na početne pozicije. Oni koji su ovu seriju naveli kao najneizvesniju, mogli bi već da počnu da naplaćuju svoje ,,tikete”. Denver jeste vratio prednost u svoju kuću, ali neka niko ne računa da je Greg Popovič odustao od borbe. Nikako.

Grumenovi su najveći problem imali prilikom odbrane na spoljnim pozicijama, pa je ponekad izgledalo da bekovi i krila San Antonija rade šta god požele. Posebno je neubedljivi bio Džamal Marej, koji je na svu sreću, jedan deo nadoknadio u napadu. Od odbrane perimetra će i ovoga puta mnogo zavisiti, pogotovo od zaustavljanja Dereka Vajta koji se u trećem meču praktično šetao do koša Grumenova.

To naravno ne znači da treba zaboraviti na Oldridža i Derozana, ili na sopstveni učinak u napadu. Nikola Jokić je od početka na svom nivou i igra kao da mu je več ko zna koja plej-of serija. Ono na šta će on i ostali igrači morati da obrate pažnju je igra u prvoj četvrtini, koju nisu imali pod kontrolom ni u jednoj od četiri utakmice.

Ako se postave u situaciju da ne moraju da jure zaostatak, već da diktiraju igru, Jokić i ostali će biti veoma blizu pobede broj tri i još bliže polufinalu konferencije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime