Povratak Telstara: Nova lopta za Mundijal podseća na prošla vremena

Svetsko prvenstvo

Svetska fudbalska organizacija (FIFA) juče je objavila izgled zvanične lopte za predstojeći Mundijal i utisci su do sada uglavnom bili pozitivni. 

FIFA je osim njenog izgleda objavila i njen naziv. Zvanična lopta turnira zvaće se Telstar18, i povratak prošlim vremenima ovde je očigledan. Prva zvanična lopta svetskih prvenstava bila je upravo Telstar, korišćena 1970. godine u Meksiku. Tadašnja lopta bila je klasična „bubamara“, popularni izgled koji je postao sinonim za fudbalsku loptu. 

Najnoviji model, koji je kao i sve prethodne izradio Adidas, predstavlja svojevrsni omaž tom osnovnom modelu lopte. Adidas se za ovaj Mundijal odlučio za retro dizajne, ne samo za zvaničnu loptu, već i dresove reprezentacija Argentine, Španije, Rusije i drugih. Telstar18 je bela lopta sa crnim šarama, modernog „pikselizovanog“ izgleda sa sivim detaljima. Može se reći i da je Telstar18 povratak klasičnim loptama, nakon nekoliko uzastopnih modela atipičnog dizajna.

Ali, kakva je istorija fudbalskih lopti korišćenih na svetskim prvenstvima? U prvih 40 godina Mundijala nije postojalo nešto što bi se nazivalo zvaničnom loptom. Prvi model nastao je već pomenute 1970. godine, kada je Adidas napravio samo prvu u nizu loptu za Svetsko prvenstvo.

Povratak Telstara: Nova lopta za Mundijal podseća na prošla vremena

Bila je to za današnje uslove klasična lopta, sa 32 spoljna dela, bele i crne boje. Skoro potpuno isti model korišćen je i četiri godine kasnije u Zapadnoj Nemačkoj. Jedina prava razlika bila je u tome što su na belim delovima lopte bili ispisani njen naziv i naziv proizvođača, da bismo u Argentini 1978. godine videli prvu pravu promenu.

Tada je Telstar otišao u (privremenu) penziju, a zamenio ga je Tango. Bila je to lopta sa takođe 32 dela spojena šašovima, ali je 20 obojenih delova lopte iz udaljenosti stvaralo utisak da na njoj postoji 12 krugova. Tango je, uz manje promene, korišćen na još pet Mundijala. U Španiji 1982. korišćen je Tango Espanja, u Meksiku 1986. se zvao Asteka, dok je u Italiji četiri godine kasnije korišćen Tango Etrusko. 

U Sjedinjenim Državama 1994. godine Tango je korišćen po pretposlednji put. Njegov naziv je tada bio Kvestra, da bi u Francuskoj prvi put bile upotrebljene boje koje nisu crna i bela. Tada je nastala Trikolore, lopta istog dizajna kao klasični Tango, ali je bila u bojama zastave Francuske.

Povratak Telstara: Nova lopta za Mundijal podseća na prošla vremenaPovratak Telstara: Nova lopta za Mundijal podseća na prošla vremena

Ipak, sa početkom trećeg milenijuma počinje i takoreći treća „era“ fudbalskih lopti. Adidas je za prvi turnir u Aziji, u Japanu i Južnoj Koreji, odlučio da napravi veliki zaokret. Tada je nastala Fevernova, lopta koja je po svom izgledu bila pomalo futuristička. Njena osnova nije bila klasične bele boje, već svetlosiva sa dve velike „trijade“ u crvenoj, sivoj i zlatnoj boji. 

Revolucija je nastavljena u Nemačkoj 2006. kada je iz Adidasove fabrike izašla Timgajst. Ovo je do tada bila najspecifičnija lopta, jer je bila napravljena od samo 14 zakrivljenih delova, kako bi na njoj bio što manji broj šavova i spojeva. Time je i lopta dobila na boljim performansama i do danas se smatra jednom od najboljih mundijalskih lopti. 

A onda je usledio Džabulani. Ova nadaleko čuvena lopta to nikako nije postala zbog pozitivnih komentara. Pred početak turnira u Južnoj Africi bilo je mnogo povika o lošem kvalitetu lopte, pre svih golmana kao što su Iker Kasiljas i Đanluiđu Bufon. Govorilo se da lopta nepravilno leti i da je njen kvalitet ravan loptama iz supermarketa.

Povratak Telstara: Nova lopta za Mundijal podseća na prošla vremena

Adidas je nekako pregrmeo ovu salvu loših komentara i za Brazil 2014. godine spremio Brazuku. Bila je to najšarenija lopta od svih prethodnih, pošto su na njoj korišćene crna, zelena, plava i narandžasta boja. Ona je bila napravljena od samo šest poliuretanskih delova koji su se termički spajali, kako bi se izbegla upotreba šavova. 

I onda je šarenolikim, eksperimentalnim i futurističkim loptama došao kraj. Bar za sada. FIFA je objavila Telstar18 i povratak počecima. Ova lopta delovaće najpribližnije klasičnoj „bubamari“ posle 40 i kusur godina i definitivno će ostaviti pozitivan vizuelni utisak na nostalgične ljubitelje fudbala. O njenom kvalitetu nadamo se da neće biti mnogo priča. To će biti najbolji kompliment za kreatora prve „bubamare“ 21. veka.