POSLE DEBIJA: Šta očekujemo od Tea u NBA?

Kosarka Euroleague season 2016-2017 Euroleague Crvena zvezda v CSKA Moscow Milos Teodosic Beograd, 29.12.2016. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Los Anđeles Klipersi su rutinski savladali slavnijim tim iz Grada anđela sa 108:92 na otvaranju sezone, a svoj debi u NBA ligi je zabeležio i Miloš Teodosić.

Desilo se ono što su čekali mnogi sa obe strane Atlantika, jedan od najboljih asistenata na svetu je zaigrao u najjačoj ligi na svetu. Ako vam njegov učinak od šest poena i šest asistencija za dvadesetak minuta na parketu deluje skromno, prevarili ste se. Ovo je samo zagrevanje, a ono što smo videli na startu sezone je razog više da budemo sigurni da će Miloš uspeti “preko bare”.

NBA? Svi mečevi na jednom mestu! Baci pogled! 

ŠTA SMO VIDELI SINOĆ

Znali smo kakav je čarobnjak Miloš Teodosić kada ima loptu u rukama. Njegove asistencije ne samo da su materijal za špice, već je sposoban i da vidi ono što niko drugi ne vidi na terenu.

U eri gde je u NBA većina igrača na pozicija pleja pre svega koncentrisana na postizanje poena – ovo je svakako kvalitet koji svi žele u timu. No mnogi su se pitali kako će Milošu to uspevati za rukom u ligi gde su gotovo svi igrači na njegovoj poziciji fizički dominantniji , brži, jači, a uglavnom i viši.

No, pokazalo se da to nije veliki problem. Ni u Evropi Miloš nije bio fizički dorastao svojim čuvarima, ali je uspevao da napravi razliku. Njegovih šest asistencija protiv Lejkersa je samo početak, jer ne treba zaboraviti da izlazi iz povrede.

 POSLE DEBIJA: Šta očekujemo od Tea u NBA?

Uostalom, tek je početak sezone, a tim Klipersa je dosta promenjen u odnosu na prošlu sezonu. Nema više Krisa Pola, Džej-Džej Redika i Džamala Kroforda koji su bili kičma tima na spoljnim pozicijama i tim se još uvek uigrava.

Igrao je odličan pik sa Blejkom Grifinom, uspevao da mu “prođu” pasovi na potpuno drugu stranu napada i nije izgledalo kao da je bilo koji aspekt njegove vizije bio narušen odbranom protivnika.

Misliš da je Miloš bolji od Amerikanaca? Podrži ga!

Šut ga je slabo služio, ali niti će šutiranje i poeni biti njegova glavna preokupacija ove sezone, niti je na startu sezone posle povrede koja ga je dugo mučila realno gledati učinak sa linije za tri poena. Naravno tu je i malo privikavanje na pola metra dužu trojku u NBA.

U odbrani nije previše “patio”, sa njim na terenu mnogo vremena je proveo Patrik Beverli koji je uspevao da funkcioniše i u tandemu sa Džejmsom Hardenom, koji je lošiji defanzivac od Tea.

ŠTA JE ZA OČEKIVATI?

Mnogi su se pitali kakvu će ulogu Teodosić imati ove sezone u Klipersima, odgovor je ključnu, lidersku. Neće biti statistički najbolji igrač tima pored Blejka Grifina, ali on to nikada ni u jednom svom timu nije bio.

Ohrabrujuće je što mu je lopta toliko bila u rukama, a idealno je to što parket deli sa Patrikom Beverlijem i Ostinom Riversom. To u praksi znači da se neće previše zamarati oko prenosa lopte. Kao i u Hjustonu sa Hardenom – Beverli će igrati odbranu za dvojicu i prenositi loptu, dok će Teodosić moći u potpunosti da se posveti davanju ritma igri, distribuciji lopte i ponekim šutem za tri poena.

Počeo je u startnoj petorci, što je takođe ohrabrujuće i govori da Dok Rivers ima potpuno poverenje u njega.

 POSLE DEBIJA: Šta očekujemo od Tea u NBA?

Što se tiče samog tima – teško da je Teodosić mogao da stigne u bolju sredinu za njega. Koliko god da je Deandre Džordan napadački limitiran igrač, njegovo fizičko prisustvo u reketu i dominacija u skoku biće jako bitni za otvaranje prostora ostalim igračima. U piku će Miloš moći da poboljša brojke centru Klipersa, a centri protivničkih timova će mnogo manje moći da iskaču, pomažu i udvajaju u odbrani kada je on ispod koša.

Na prvom meču smo videli i da je pik sa Blejkom Grifinom odlično funkcionisao u obe varijante. Krilni centar Klipersa je umnogome popravio svoj šut za tri poena, pa sada to koristi i iskakanjem na liniju za tri poena posle bloka širi igru, tako da Teodosiću ostavlja mnoge opcije otvorene. On iz tih pozicija, zavisno od toga kako se postavi odbrambeni igrač, može da vrati loptu na šut za tri, ode do kraja i proba da završi akciju ili posle prodora odloži loptu Džordanu, ako centar izađe na stranu pomoći.

To nije sve, ovaj tim ima pregršt odličnih šutera za tri poena postavljenih oko Teodosića. Kao što su Marko Kešelj u Olimpijakosu, Voroncevič, Fridzon i Kurbanov u CSKA i mnogi igrači u reprezentaciji Srbije uvek koristili njegove pasove, tako će sada biti slučaj sa Riversom, Luom Vilijamsom, Semom Dekerom, pa čak i igračima poput Patrika Beverlija i Veslija Džonsona, koji nisu perfektni šuteri za tri, ali znaju da pogode.

Očekivano je da se procenat šuta cele ekipe za tri poena poboljša, a da Teodosić mnogo manje gleda na poene. Čudilo bi ako bi Miloš često postizao preko 10-12 poena, on neće forsirati i koristiće uglavnom šuteve za tri poena, a manje prodore.

Sa druge strane, sasvim je očekivano da Miloš bude čovek za koga će se igrati akcije kada se bude odlučivalo. Ako u ovoj ekipi neko treba da šutne za pobedu to je svakako on.

ŠTA ĆEMO SA ODBRANOM?

Ovaj aspekt je svakako previše pominjan u slučaju Teodosića. U NBA imamo čak i franšizne igrače poput Hardena i Entonija koje odbrana jednostavno ne zanima. Pogledajte samo klipove u kojima bek Hjustona smireno gleda kako ga njegov igrač prolazi i ne radi apsolutno ništa da to spreči.

A gde su najbolje kvote na NBA mečeve? Na klik od tebe!

Mnogo lošiji igrači defanzivno, poput Priđonija u poznim godinama, su imali sasvim solidne NBA karijere, tako da ovo neće biti toliki problem za Tea. Iza sebe će imati dva tornja u vidu Grifina i Džordana, koji će moći da isprate njegovog igrača u prodoru do koša, a u petorkama u kojima će igrati sasvim sigurno neće čuvati igrače poput Vestbruka – za njih će biti zaduženi Beverli, Rivers, Vesli Džonson…

Naravno tu je i Dok Rivers, koji je u Bostonu svojevremeno uspeo da osvoji titulu sa taktikom koja je podrazumevala odustajanje od ofanzivnog skoka, da bi se na vreme vratilo u odbranu i postavilo. Ne bi čudilo da se i to isproba ove sezone, ali zaista nije toliko teško sakriti jednog lošeg defanzivca u timu. Barem u regularnom delu sezone, za plejof ćemo videti kada za to dođe vreme.

Krenulo je lagano, biće to mnogo bolje. Amerika će zapamtiti Miloša Teodosića.