Pol Bastok: Čovek kog ne znate ruši neverovatan rekord!

Jedan od najboljih golmana u fudbalskoj istoriji je za reprezentaciju Engleske zabeležio 125 nastupa, po čemu je rekorder. U svojoj klupskoj karijeri koja je trajala preko tri decenije, stigao je do brojke 1249! Čak toliko mečeva, od kojih su 1005 bili u ligi, deluje impresivno.

Jedan od najboljih golmana u fudbalskoj istoriji je za reprezentaciju Engleske zabeležio 125 nastupa, po čemu je rekorder. U svojoj klupskoj karijeri koja je trajala preko tri decenije, stigao je do brojke 1249! Čak toliko mečeva, od kojih su 1005 bili u ligi, deluje impresivno. Ali, Šilton je dobio naslednika, čoveka koji je malo poznat javnosti!

Bastok je rođen davne 1970. u Lemingtonu a svoju golmansku karijeru je počeo u Kembridžu. Zapravo, Kembridž mu je bio prvi klub u seniorskoj konkurenciji a najveći uspeh njegove karijere je bio u mladom timu Koventrija. Tada je u finalu FA kupa za omladince njegov Koventri savladao Sautempton za koji su nastupali Alan Širer i Met Le Tisije, dvojica ljudi koji će kasnije postati ikone Premijer lige.

Engleske niže lige su uvek zanimljive!

Nakon otkaza u Koventriju je potpisao za Kembridž, gde se takođe nije dugo zadržao. Nakon samo jedne sezone i 12 mečeva na kojima je branio, napustio je klub. Tokom svoje prve profesionalne godine je bio na pozajmici u Batu, ali je i tamo branio na samo jednom meču.

Nakon kratkog boravka u Maleziji, što nam čak i danas deluje kao malo logičan transfer za nekog Engleza, vratio se u domovinu i nastavio da brani u niželigaškim klubovima. Pored manje poznatih Fišer Atletika i Ajlesberi Junajteda bio je član i Ketering Tauna, ekipe koje je nekada bila član Konferencije.

Sve do 1992. godine je bio na marginama čak i u niželigaškom fudbalu. Tada stiže u ekipu Boston Junajteda. Taj transfer će obeležiti njegovu karijeru jer će u klubu provesti narednih 12 godina. Samo dva puta u tih dvanaest godina nije zabeležio više od 50 nastupa. U tim sezonama je upisao po 48 i 45 nastupa. Ne deluje loše?

Boston Junajted dočekuje Stokport!

Kada neko za 12 godina provedenih u klubu odigra 624 meča, jasno je da će postati jedna od najvećih legendi u istoriji kluba. To je bilo dovoljno da se nakon 260 mečeva u Sent Albans Sitiju i kratkih boravaka u još nekim ekipama vrati u Boston. U svom drugom mandatu je odigrao još 54 meča u klubu koji mu je obeležio karijeru.

Kada je u leto 2012. po drugi put napustio ekipu Boston Junajteda to je označilo jedan potpuno novi početak njegove karijere. Od tada do danas je promenio osam klubova! Bio je svestan sebe, svojih godina i svojih mogućnosti i kada nije mogao da se izbori za poziciju u timu selio se dalje, u neki manji tim.

Tranmere dočekuje Dag&Red!

Najviši rang, ne računajući Maleziju, u kom je branio je četvrta liga. Naravno, u dresu Bostona, oni su međusobno proživeli najbolje momente! Trenutno brani za ekipu Visbeč Tauna. Liga nije ni bitna, naravno, važno je da će u narednim mečevima oboriti Šiltonov rekord!

Trenutno je Pol Bastok na brojki od 1249 mečeva u Engleskoj. Naravno, za razliku od Šiltona nema nastupe za reprezentaciju i nema mnogo osvojenih trofeja u klupskom fudbalu, ali dugo traje. Već je tri decenije među stativama! Ukoliko bude branio za vikend u meču protiv Detford Tauna, postaće rekorder!

Uzor mu je bio upravo Šilton, verovatno najveći golman kog je Engleska imala. Nije ni sanjao da će uspeti da stigne blizu njegovog rekorda. Želeo je da se penzioniše prethodnog leta ali ga je trener novog tima ubedio da ostane i obori rekord. Rekord za koji je bilo potrebno 30 godina!