VLADIMIR KUZMANOVIĆ ZA MERIDIAN: Optužili su me da sam sina ubacio u reprezentaciju!

vladimir kuzmanović-intervju
Kuzmanović objasnio koji je problem srpske košarke! (FOTO: Miskeone/Privatna arhiva)

Muška košarkaška reprezentacija Srbije ne igra na Olimpijskim igrama u Tokiju, zbog čega „zemlja košarke“ nije u Japanu pokušao je da objasni bivši košarkaš i funkcioner Košarkaškog saveza Srbije, Vladimir Kuzmanović.

Pre nekoliko nedelja ljubitelje košarke u Srbiji zatekla je informacija da naša muška selekcija neće ići na najveću sportsku planetarnu smotru.

Gost Meridianovog podkasta Sport fokus bio je bivši košarkaš i funkcioner Košarkaškog saveza Srbije Vladimir Kuzmanović koji nam je na neki način iz prve ruke objasnio šta je to najveći problem jednog od naših najtrofejnijih sportova.

Kada smo realno izgubili šansu da igramo u Tokiju?

– Moramo da se malo vratimo u prošlost. Šansa da se plasiramo na Olimpijske igre propuštena je već na Svetskom prvenstvu u Kini. Već tada se videlo da nešto ne štima. Još jedan veliki problem jeste taj što naša selekcija od tada nije igrala u punom sastavu – počeo je Vladimir Kuzmanović za Meridian sport.

Tek kada su se završile kvalifikacije za Olimpijske igre saznali smo da brojne stvari nisu funkcionisale u našem timu. Kada se sve sagleda da li je bilo realno da odemo u Tokio?

– Da smo imali baš velike kadrovske probleme saznali smo tek nakon kvalifikacija. Mislim da je retko ko znao da je Igor Kokoškov na prvom treningu imao samo tri igrača na raspolaganju, kasnije smo jedva skupili tim za pripremni turnir u Grčkoj. To nisu uslovi sa kojima možemo da očekujemo plasman na Olimpijske igre.

Svi su kao glavnog krivca apostrofirali selektora Igora Kokoškova, da li to stvarno tako?

Kokoškov je čak dva puta u najboljoj nameri rekao da ne traži alibi, a odmah je sutradan u nekom od medija izašlo kako selektor traži alibi. Ne želim da verujem da je slektor isključivo kriv za neuspeh. Problemi su mnogo veći- naglasio je Vladimir Kuzmanović pa potom nastavio:

– Mislim da imamo većih problema u mlađim kategorijama. Sećam se iz vremena dok sam bio u Košarkaškom savezu Srbije, napravilo smo jednu lepu priču, ali to nekome nije bilo dovoljno. Najbolji primer za to jeste kada je jedan dečak od 16 godina odbio da igra za reprezentaciju. Ja sam insistirao da se on nikad više ne pozove, mislio sam da se tako održava kult igranja za svoju zemlju, ali nisam dobio podršku za to…

Vladimir Kuzmanović je potom ispričao i jednu neverovatnu anegdotu, koja pokazuje da nije sve kako treba u Košarkaškom savezu Srbije.

Koliko je bila loša sitaucija u jednom momentu je došlo do mene da sam sina svog ubacio u reprezantaciju. Niko nije ni pokušao da proveri da se moj sin ne bavi košarkom. Kada takva priča ode u etar nema nazad. Ja sam samo od saveza tražio zaštitu za takve stvari, ali nisam je dobio.

Da li je vreme za neku vrstu otrežnjenja?

– Mi moramo da prihvatimo činjenicu da nismo više košarkaška velesila. Možemo da pokušavamo da se sakrivamo iza MVP priznanja Nikole Jokića i Vasilija Micića, to nije rešenje. Kada se sagleda suština nas nema na najvećem takmičenju. To ljudi moraju da shvate – zaključio je Vladimir Kuzmanović.

ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ ZA MERIDIAN: Dončiću je dato sve, a Nikoli Jokiću?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Joker Aleksandar Ilić – Ponuda KSW-a nije bila dovoljno dobra! | Meridian Sport Fokus EP14

 
 

9 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime