Pipita na San Siru: Iguain je stigao, hoće li i golovi?

Iguain
(Photo by Marco Luzzani/Getty Images)

Saga je završena! Gonzalo Iguain je posle dve sezone napustio Juventus i od naredne sezone će nositi dres Milana. U komplikovanoj trampi torinskog i milanskog kluba, Argentinac je u sklopu ‚‚paketa” sa Matijom Kaldarom otišao put San Sira, dok je u suprotnom pravcu otišao Leonardo Bonući.

Iskusni štoper se tako posle samo godinu dana ‚‚povijenog repa” vraća u Torino. I on i Kaldara su u ovoj trampi procenjeni na 40 miliona evra, dok će Milan za Iguaina izdvojiti 18 miliona evra za godinu dana pozajmice, a kasnije ga i otkupiti za 36 miliona.

Posle tri golgeterski vrlo uspešne sezone u dresu Napolija, Iguain se preselio u tim Juventusa. Za Partenopei je postigao 92 gola, u dve sezone u Torinu je mreže tresao još 55 puta, a sada su na redu Rosoneri.

NOVI EVROGOL PODKAST JE STIGAO – PRIČALI SMO SA DEJANOM DRAŽIĆEM!

Golovi su ono što će se od Gonzala Iguaina očekivati. Kratko, jasno i krajnje očekivano. Milan je odlučio da se založi za napadača na pragu 31. godine. Njihova želja je ista – da Iguain donese golove.

Činjenica je da Argentinac ulazi u zrele igračke godine i da se blagi pad u njegovim partijama očekuje. Uostalom, slično pokazuju i njegovi učinci u prethodnim godinama. U Napoliju je tokom tri sezone prosečno postizao 0.75 golova na 90 minuta. U prevodu – tri gola na četiri cele utakmice.

Njegova razgoropađenost podno Vezuva je bila i donekle očekivana. Napoli se daleko više oslanjao na njegove napadačke sposobnosti i mnogo više su njihovi rezultati zavisili o njegovom učinku.

U Juventusu je taj prosek pao na i dalje krajnje impresivnih 0.59 golova na 90 minuta. Ipak, činjenica da je njegov golgeterski učinak protekle sezone bio slabiji nego ranije. Postigao je samo 16 golova u Seriji A i bila je to njegova najslabija sezona od dolaska u Italiju.

Daleko od toga da se može reći da je Iguain u nekakvom velikom padu. Postizao je 17 i 18 u prve dve sezone u Seriji A za Napoli, ali Argentinac u svim takmičenjima tokom sezone gotovo uvek postiže 20 i više golova.

DOKLE MOŽE MILAN U SERIJI A?

Takav ‚‚minimum” bio bi nešto čemu se u Milanu nadaju. Najbolji strelac Rosonera protekle sezone bio je mlađani Patrik Kutrone. Ovaj 20-godišnji napadač je na 46 mečeva postigao 18 golova, što je za prvu pravu sezonu u profesionalnom fudbalu odličan učinak. Problem je što on nije trebalo da bude Milanov prvi izbor.

Dolaskom Iguaina na San Siro to bi trebalo da se promeni. Kutrone će dobiti vrhunskog napadača sa velikim iskustvom pored sebe, uz kojeg će moći da uči i napreduje. Iguain će biti taj koji će sada nositi najveći teret golova, a pritisak na Kutroneu stoga neće biti tako velik.

Iguain je onda dobrano plaćen za igrača koji je već ušao u četvrtu deceniju života i koji neće postajati mlađi. Odluka Milana da se usredsredi baš na njega ima smisla iz nekoliko razloga.

Glavni razlog jesu ti pominjani golovi. Napad u kojem su glavni izbor Kutrone, Nikola Kalinić, Fabio Borini i Andre Silva nije nešto što krasi timove željne Lige šampiona. Uz to, veliko je pitanje da li je Milan mogao da dovede boljeg igrača, sa boljim napadačkim pedigreom, a da uz sve to budu koliko-toliko sigurni u njegov napadački učinak.

Zato je iz ove perspektive transfer Iguaina mudar. Da je Milan uistinu doveo Alvara Moratu – kao što se pominjalo u nekim italijanskim medijima – ne bi baš mogli da kažu ‚‚on će nam doneti zagarantovane golove”.

NAJVEĆA NAJAVA JEDNE LIGE DO SADA – POČINJE ČEMPIONŠIP!

Sa Iguainom je upravo to slučaj. Popularni Pipita ima sjajnu karijeru iza sebe, odavno se dokazao kao pravi strelac i sada bi to trebalo da prenese u Milan. Protekle sezone je Iguain otprilike završio na zasluženom broju golova. Postizao je neke važne pogotke, ali se ne može reći da je imao golgeterske nizove u kojima bi bio nezaustavljiv.

Ipak, u Milanu će verovatno njegova uloga biti sličnija onoj u Napoliju – u smislu da će se Milan daleko više oslanjati na njega, nego što je to Juventus. Stara dama ima luksuz mnogih izvanrednih fudbalera i oni nisu morali da budu previše ovisni o Iguainu.

Pipita na San Siru: Iguain je stigao, hoće li i golovi?
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Biće interesantno videti kakvu će postavku oko Iguaina postaviti Đenaro Gatuzo, ali je činjenica da su navijači Milana uzbuđeni. Očekivati preslikan učinak kao u Torinu i Napulju nije realno – i Milan je lošiji tim sveukupno nego ova dva u trenucima kada je nekadašnji igrač Reala nastupao za njih – ali golovi se od njega moraju tražiti.

Možda njegova ukupna brojka bude i presudna za konačni plasman Milana. Možda i za konačni povratak u Ligu šampiona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime