PIKSI OTKRIVA DETALJE HAOSA: Maksimir preplavljen ljudima, a mi gladni u svlačionici…

dragan stojković piksi-proopao transfer-crvena zvezda-maksimir-dinamo
Piksi otkrio nepoznate detalje (FOTO: Guliver Images)

Na današnji dan, 13. maja 1990. godine, na zagrebačkom Maksimiru dogodili su se neredi za koje mnogi smatraju da su bili uvod u raspad SFR Jugoslavije.

Tih događaja prisetio se i sadašnji selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi.

Piksi je u razgovoru za Telegraf otkrio šta se dešavalo u svlačionici na Maksimiru.

– Bili smo uplašeni, pričam za sebe, bio sam uplašen, kada smo otrčali u svlačionicu i kada smo tamo ostali do ponoći praktično, kad nismo mogli da izađemo. Eto, tada sam bio uplašen. Bio je jedan maserski sto i jedno prozorče, gde je moglo da da se vidi šta je tamo, a tamo je bio pomoćni teren, Maksimir ima veliki pomoćni teren – kaže Piksi i dodaje:

– Sećam se da sam uzeo stolicu, stavio je na taj sto, pa sam se preko stolice i stola popeo da bih mogao da vidim šta se dešava. E, kada sam taj prizor video, nije mi bilo prijatno. Ceo taj teren je bio preplavljen ljudima. Kao da je bilo 100.000 ljudi tu i bukvalno kao da su bili prilepljeni uz našu svlačionicu – otkrio je Stojković.

On je dodao da su igrači Zvezde praktično satima bili zaključani u svlačionici, a nerede je obeležio i potez Zvonimira Bobana koji je udario pripadnika policije Refika Ahmetovića, jer su njegove kolege tukle navijače Dinama.

– Sećam se da je Boban došao u svlačionicu. Zvone je pola sata posle svega ušao da se pozdravi, rekao je “momci, biće sve u redu, ovo, ono”, ja kažem “da, da, biće, vidimo da će biti fenomenalno”. Šta da ti kažem, torba na ramenu, kaže biće sve ok, kažem, “da da, vidimo da će biti”… A mi ostanemo do ponoći, gladni, ništa nisi jeo, jer utakmica je trebalo da se odigra u četiri – pet popodne. Desilo se što se desilo, to je istorija, može da se vidi i na Jutjubu danas. Ali da je bilo prijatno, nije – iskren je Stojković.

Fudbaleri beogradskog tima su se zagrevali blizu šesnaesterca i u jednom momentu je pala ograda i navijači su počeli da uleću na teren.

– Kada sam video masu kako već kreće da trči ka terenu, znači ulazi se, nema više kontrole… ja u tom momentu kažem igračima bukvalno “pali”, žargonski, briši odavde, biće haos. U tom momentu se svi igrači okreću, bili smo u nekom poluležećem položaju, okrećemo se i trčećim korakom skroz gore na drugu stranu do tunela – priča Piksi i nastavlja:

– Ja sam već video da je teren preplavljen ljudima, da počinje jedna jurnjava, zastao sam malo ispred tunela, da pogledam, jer sam bio na sigurnom, jer nas tu više niko nije dirao tu, ali sam video da se dešava jedan haos, da se ne zna ni zašto su ušli, videlo se odmah da dolazi do prekida, tu nema utakmice više, to smo znali – ističe Stojković.

DA LI ĆE DA POSLUŠA MAJKU? Ronaldo dobio zanimljiv predlog da se vrati u bivši klub

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Nenad Peruničić: Fanatik sam, to me je koštalo zdravlja! | SPORT FOKUS

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime