Pet njegovih izjava koje opisuju karijeru Greg Popoviča!

Greg Popovič objavio spisak od 44 igrača za OI (FOTO: Rob Carr/Getty Images)

Poznat je po neverovatnom odnosu koji ima sa novinarima. Često ih prekida, bez pardona odbija da odgovori na pitanja, nekada ga uopšte ne zanimaju. Sa druge strana, uglavnom im je posvećen i dobar sagovornik.

Može da mu se desi da celu konferenciju odgovara samo sa po jednom rečju! Novinari to takođe znaju pa pažljivo smišljaju pitanja. Dovoljno dugo je među najboljima na svetu da bismo napravili kompilaciju njegovih izjava. I da, srećan 69. rođendan, Greg!

5. Opraštanje Don Nelsona

Don Nelson je jedna od legendi američke košarke. Bio je uspešan kao igrač ali i kao trener. Stigao je do osam NBA prstenova, osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Nekoliko godina se pričalo o njegovom penzionisanju.

’’Nadam se da vidimo u nekom drugom gradu kada se Don Nelson ponovo bude opraštao.’’ je legendarna rečenica koju je Greg izjavio. Nelson je napravio pauzu nakon vođenja Dalasa a zatim preuzeo Golden Stejt. Kako je Popovič mislio da ni tu nije kraj, očekivao je još jedan mandat za Nelsona.

4. Tajmauti

Ljut na svoje igrače, koji nisu odigrali onako kako je želeo. Naravno, često smo ga tokom ovih godina viđali ljutog, umeo je da pobesni i tokom samog meča. Pozvao je tajm-aut, ekipa se vratila na teren ali očigledno nije dalo rezultate.

Ko ima šansu da postane šampion?

Tražio je od svojih igrača da više komuniciraju međusobno. Bolje sporazumevanje na terenu bi dovelo do manje grešaka ekipe. Jednostavno, u takvoj situaciji ne bi morao da uzima tajm-aut! ’’Ne mogu da stvorim svaku akciju, nemam ja 14 tajm-autova!’’

3. Dva problema

Iz ove izjave bi moglo da se zaključi da Greg nije naročito vredan. Šalimo se naravno, uvek je svoj posao radio na vrhunskom nivou. Ovo je bilo baš u njegovom stilu, ironično i provokativno, prema svim učesnicima tog događaja.

’’Imali smo šut i nismo ga iskoristili. Dvostruka nevolja kod promašenog šuta je što onda morate brzo da se vratite u odbranu.’’ Tako je Greg Popovič novinarima objasnio situaciju koja nije bila baš sjajna. Igrali su egal meč a nije im pošlo za rukom da postignu brze poene.

2. Kompletna filozofija Sparsa

Znamo da u San Antoniju nisu najbitniji igrački kvaliteti. Često je bio slučaj da neki davno otpisani igrači iz drugih timova, pojačanja koja su prošla ispod radara i ’’otpaci’’ igraju vrhunski. Napravio je uzoran kolektiv i sistem u kom su uloge jasno podeljene.

Pogledaj kvote za košarku u Americi!

Dve rečenice su dovoljne da opišu celu filozofiju. Ili poštuješ pravila ili će te zameniti neko ko ih poštuje, a mnogi jedva čekaju šansu. ’’Niko nije veći od tima. Ako ne možeš da poštuješ pravila ne zanima nas ko si i ovde nemaš mesta.’’

1. Poluvreme sa Barklijem

Pravilo je da novinar pored terena u pauzi postavi dva pitanja. Čarls Barkli se zabrojao ili mu je samo bilo prijatno da priča sa Gregom. Iako je dobio dva odgovora, želeo je više pa je kao iz topa nastavio da ćaska sa proslavljenim trenerom.

Presečen je već na pola rečenice. ’’Čarls, dobio si dva odgovora, ovo je treće pitanje!’’, bilo je sve što je Greg Popovič izustio. Barkli se postideo, obojica su se nasmejala i otišli da nastave sa svojim poslom. Greg je bio hladan kao špricer.