Pero Antić – kraj jedne karijere bogate trofejima i raznobojnim dresovima

(Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)

Svaki košarkaš koji ionako bogatu i dugotrajnu karijeru začini sa nekoliko trofeja u Evroligi i igranjem u NBA, a Pero Antić spada baš u takve, se bez dileme može svrstati u one koji imaju veliki uticaj na sledeće generacije košarkaša.

Povod za napis o popularnom košarkašu je njegova namera da zvanično završi sa aktivnom karijerom, koju je nezvanično okončao po isteku ugovora sa Crvenom zvezdom, koja će na taj način ostati poslednji klub za koji je igrao. Kako se to obično i dešava, Antić će u igračku penziju otići na oproštajnoj utakmici koja se planira na leto. Prema njegovim rečima, biće prisutni mnogi poznati košarkaši, među kojima i NBA zvezde Luka Dončić i Al Horford.

Koliko je njegova karijera bila dugotrajna i koliko je obuhvatala klubova, broj igrača na utakmici bi slobodno mogao da bude udvostručen u odnosu na onaj koji je propisan pravilima, pa bi opet bilo tesno. Isti je slučaj i sa klupom na kojoj će sedeti treneri timova na oproštaju, a među kojima se nalazi i Željko Obradović.

Ivan Paunić: Partizan, Teodosićeva trojka i noć bez sna posle Turske

Nedostaje mu samo tri utakmice da zbir mečeva koje je odigrao u Evroligi (162) i NBA (132) bude tri stotine. Karijeru je počeo u ,,instituciji” makedonske košarke, Rabotničkom pre tačno dvadeset godina. Od tada pa do prošlog leta broj klubova čiji je dres nosio se neprestano uvećavao, pa je njegovo prezime našlo svoje mesto na dresovima devet ekipa. Posle Rabotničkog Pero Antić je nastupao za AEK (2001-2005), Crvenu zvezdu (2005/2007, 2017-2018), Lukoil (2007-2008, 2009-2010), Spartak iz Sankt Peterburga (2010-2011), Olimpijakos (2011-2013), Atlantu (2013-2015) i Fenerbahče (2015-2017).

Pero Antić je svakom klubu za koji je igrao donosio trofeje

Svaki period karijere je obeležio trofejima. Izuzetak je jedino deo koji je proveo u SAD, gde mu je najveće dostignuće sa Atlantom bilo učešće u plej-ofu. Lični rekord u NBA mu je osamnaest ubačenih poena koje postigao početkom aprila 2014. godine u utakmici sa Indijanom.

Po mnogima najbolji makedonski košarkaš u istoriji, ostavio je znalajan trag u evropskoj košarci u dve prethodne decenije. U svakoj zemlji u kojoj je igrao, Pero Antić je osvajao bar po jedan trofej. Najvredniji su svakako oni iz perioda provedenog u Olimpijakosu i Fenerbahčeu sa kojima se peo na pobedničko postolje u Evroligi – sa grčkim velikanom je dva puta bio šampion starog kontinenta (2012, 2013), a sa Fenerbahčeom je veliki uspeh postigao pre dve godine. Takođe je bio šampion Grčke, Srbije, Makedonije, Bugarske, Turske, kup je osvajao u Rusiji, Srbiji, Turskoj i Bugarskoj.

Crvena zvezda i Budućnost i dalje dva najveća favorita, ali da li i sa istim šansama?

Bio je kapiten i selekcije Makedonije sa kojom je učestvovao na prvenstvima Evrope 2011 i 2013 godine.

Antić će na oproštajnoj utakmici nositi dres Rabotničkog, a bilo je i nekih spekulacija o tome da bi mogao i da završi sezonu u Skoplju. Kako sam kaže, imao je i ponudu Armanija, ali je iz određenih razloga nije prihvatio, odlučivši da je vreme da patike počnu da se upotrebljavaju samo za rekreaciju.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime