STROGA PRAVILA: Obradović zabranio telefone!

željko obradović-partizan-zlatibor
Partizan kreće u novu bitku! (FOTO: KK Partizan)

Najtrofejniji evropski trener i povratnik na klupu košarkaškog kluba Partizan, Željko Obradović je održao zanimljivo predavanje u Opatiji na trenerskom seminaru, kada je pre nekoliko nedelja gostovao sa crno-belima na Liburnija Kupu.

Na samom početku Obraović se dotakao jedne zanimljive teme o posebnim navikama i pravilima za svoje igrače.

– Ja nikad ne nosim telefon na trening, doručak, ručak i večeru i to ću da tražim i od svojih igrača. To zahteva koncentraciju, jer kad uđu u autobus kad ih vidim kako listaju telefone znam kakav će trening da mi bude. Desilo se na dan utakmice da sam dao trening šuta, a da se igrač povredio. Bio je par meseci odsutan upravo iz tog razloga, jer je došao na trening, a da nije razmišljao o bilo čemu – rekao je Obradović.

Obradović je objasnio kako je funckionisala igra dok je bio u Fenerbahčeu.

– Ja sam u Fenerbahčeu imao 120 opcija u napadu, i ja to pokušavam da objasnim igračima u Partizanu, gde mi sad imamo oko 15 opcija. Normalno je da ne koristiš sve od tih 120 nego izabereš 10 osnovnih i dodaješ za novu utakmicu dva tri nova napada ili aut sa strane. To iziskuje strašnu koncentraciju igrača, kad dođeš na trening da ponavljaš – rekao je Obradović.

Istakao je Željko koliko je prosta filozofija napada.

– Ima jedna stvar koju pokušavam da objasnim igračima. Odbrana ti uvek nešto da. Košarka je igra gde napadač ima prednost, kad ti odbrana daje ja učim igrače “uzmi to što ti odbrana daje” nema veze šta smo mi dogovorili u napadu. Ako ti igrač otvori put ka košu nemoj da ideš u drugu stranu, da tražiš blok nego napadni, budi agresivan. To je čitava suština šta igrači treba da rade.

Prokomentarisao je trener Partizana kako je izgledao trening posle poraza od Cibone.

– Posle poraza od Cibone smo sat i 45 minuta radili 5 na 0. Ne mogu ljudi da zapamte najprostije stvari. Neki, ne svi. I onda dođeš u situaicju da su ovi koji shvataju nervozni, i moraš da im objasniš da je tvoj posao da i drugima koji ne shvataju pojasniš sve. I ne radi se ovde o postavci igrača u napadu, nego da igrači shvate šta želimo da postignemo u napadu, šta je suština. Ja onda pitam moje igrače “Šta mi hoćemo iz ovog napada”? Imam situaciju da oni još ne razumeju šta hoćemo.

Najtrofejniji trener Evrolige, koju je osvojio devet puta, istakao je da nekada ume da bude i grub.

– Imam običaj da postavim pitanje, kada mlad igrač u juniorima ubaci 20 poena, proglase ga za velikog talenta. Kad dođe na trening seniora i ti ga gledaš. Prvi put je situacije gde apsolutno ne zna da pročita odbranu. Igrač mu otvori desnu stranu, a on gura u levo da napravi faul u napadu. Ja ga pitam “Jesi li ti talenat, neko te je proglasio talentom? U kom to sportu pošto u ovom koji mi igramo nisi” – rekao je Obraović i dodao:

– Moje iskustvo govori da kad dođem na trening nekom je potrebno da objasniš jednom, a nekome 100 puta i nema šanse da te ne razume. I to je tako ceo život. Po tome se i razlikuju igrači. Pravi i veliki igrači jer brzo shvataju, imaju koncentraciju, a nekome moraš da pričaš ne znam koliko puta – zaključio je Obradović.

ABA LIGA 2021/22: ŽOC vraća Partizanu stari sjaj, Zvezda ima pakleno težak zadatak!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Ljubinko Drulović: Partizan i Zvezda se pitaju za sve! | Sport Fokus Meridian S01EP23

https://www.youtube.com/watch?v=G494D9LUG6M
 

2 KOMENTARA

  1. Apsolutno je u pravu Zeljko,telefon dekoncentrise i treba ga skloniti za vreme treninga i u drugim fazama kad je potreban mir!Bez discipline se nista ne moze postici!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime