Partizan ponovo sa dva lica – pet stvari koje smo naučili u Trentu

Foto: Trento

Očigledno ponesen pobedom u Zagrebu, Nenad Čanak je pre prve utakmice u Evrokupu izjavio da Partizan ove godine može da ima značajnu ulogu u takmičenju, štaviše, da bi mogao da se na kraju nađe i među četiri najbolje ekipe.

Ono što smo videli u Partizanovoj evropskoj premijeri u novoj sezoni, u velikoj meri demantuje ovakva hrabra predviđanja. Elemenata na osnovu kojih je Čanak izneo svoj optimizam je ipak bilo, mada na kraju nisu bili dovoljni i za pozitivan rezultat. Partizan je u Italiji pokazao dva lica – jedno koje je podsetilo na prošlu sezonu i drugo koje je izgledalo sasvim drugačije.

Top 4 stvari koje su obeležile ovosezonski debi Partizana u Evrokupu

Dakle, šta je tih pet stvari koje smo zapazili u meču Crno-belih i Trenta?

Partizan ne sme previše da oscilira u igri ako želi da pobeđuje

Pre svega, da se mečevi u Evropi ne mogu dobijati ako postoje prevelike oscilacije u igri. Dva lica ekipe Nenada Čanka su bila isuviše različita da bi se savladao Trento, što navodi na to da pouke posle susreta sa Cedevitom u Zagrebu čiji je tok bio skoro identičan onome u Trentu, nisu do kraja izvučene. Takođe, deluje da je pomalo zakazao i skauting, zbog čega je Partizan povremeno delovao iznenađen agresivnošću i fantastičnim odnosom prema igri domaćih košarkaša.

To nas dovodi do one poznate stvari da dobra ekipa ne mora obavezno da bude sačinjena od skupa jakih individualaca. Trento je pravi pokazatelj da dobar tim u kolektivno sportu mogu da izgrade i igrači koji su predani ekipi, koji znaju svoje mesto u sistemu, krajnje su požrtvovani i koji ne odustaju od prepoznatljivog stila igre. Za vicešampiona Italije to znači borbenost i koncentracija na najvišem nivou tokom svake sekunde svakog meča, što u kumulativnom smislu po pravilu donosi željeni rezultat.

Taj rezultat možda nije svaki put pobeda, ali je uvek slika ekipe koja zna šta želi i koja ne odustaje od sovg načina igre.

Partizan je prošle godine u ABA ligi posle šampiona Budućnosti bio ekipa sa najvećom ,,uštedom” lopti. Crno-beli su imali tek nešto više od deset ,,prodaja” po meču. Da nije bilo tako, možda bi bili čak i lošije plasirani od na kraju osvojenog petog mesta. Na početku ove sezone je slika malo drugačija: u Zagrebu su imali dvanaest, a u Trentu osamnaest što može da bude veliki problem ako se takav trend nastavi iz jednostavnog razloga što protivnicima ukazuje na način na koji mogu da igraju protiv Crno-belih.

Čanak bi na vreme trebalo da se pozabavi rešavanjem tog problema, odnosno da poradi na poboljšanju koncentracije čime bi se umanjio loš efekat takozvanih ,,praznih” minuta.

Da li Vanja Marinković postaje ono što se od njega očekuje?

Vanja Marinković definitivno deluje bolje nego prošle godine. Bek Crno-belih se zapravo približio onome kako mu već nekoliko sezona predviđaju da će da izgleda. U obe takmičarske utakmice je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji pojedinac u svom timu. Igra mu je daleko raznovrsnija i mada se i dalje masivno oslanja na šut za tri poena, koševe sada postiže i iz prodora i kontranapada, a u Zagrebu je pokazao da ume i da asistira.

Mornar debituje, Partizan ,,pere“ prethodnu sezonu, Cedevita počinje novu staru priču

Da se nalazi u svojevrsnoj ,,šetnji po ivici”, vidi se po tome što je u nekoliko navrata je ipak podsetio na ,,starog” sebe. Da li će Marinković da ispuni svoj potencijal, ili će da se vrati u sivu zonu neostvarenosti, manje zavisi od njegovih košarkaških kvaliteta koji su evidenti, a više od psihološkog trenutka, odnosno pravilnog usmeravanja i uticaja na njega od stručnih faktora u klubu.

Kvote za mečeve Evrolige su odlične, ne želite da ih propustite!

Marko Pecarski je prošlu sezonu praktično propustio, a ukoliko se ništa ne promeni, ni ova neće izgledati drugačije. Jedan od najboljih juniora u Evropi, očigledno ima velikih problema na prelasku u seniorsku košarku. Ne bi bio prvi slučaj da košarkaši koji su dominantni u mlađim kategorijama, ne uspevaju da se nametnu kada ih prerastu, bar ne onako brzo kako se očekivalo.

Razlozi mogu biti razni – od individualnih, do uslova u klubu i načina rada određenog trenera, konkurencije u sastavu ili neigranja na svojoj poziciji. U svakom slučaju, vreme, odnosno strpljenje je ključan faktor. Partizan može da ima koristi od Pecarskog, a i obratno, samo je potrebno da se koraci njegovog napretka brižljivo planiraju i sprovode.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime