Partizan ostao bez energije: Limož iskoristio slab finiš crno-belih

Držali su se dugo, ali nisu uspeli da izdrže. Košarkaši Partizana pretrpeli su poraz na gostovanju Limožu posle poprilično ujednačene igre tokom tri četvrtine, ali i velikog pada u igri tokom poslednje deonice – 83:92. Igrači Miroslava Nikolića su uspevali da održe egal tokom dobrog dela susreta, ali nedostatak Novice Veličkovića zbog povrede i Samarda Semjuelsa zbog vize bili su očigledni kada je Partizan trebalo da zagrize najjače. 

Nije bilo više goriva u pogonu crno-belih, a napadačka košarka koja ih je krasila izostala je kada se meč lomio. Bio je ovo još jedan tipičan meč Partizana u poslednjih nekoliko godina, rezultat se menjao u serijama dva tima, pa je prednost često menjala vlasnika. Limož je tokom najvećeg dela meča imao inicijativu, uspevao da uglavnom održavu prednost, ali crno-beli se nisu predavali. 

Predvođenim sjajnim Patrikom Milerom i Najdželom Vilijamsom Gosom, uspevali su da održe priključak i iritiraju domaćina. A Limož je dobro počeo meč. Već u prvoj četvrtini su stekli prednost od osam poena, pa su Beograđani konstantno morali da čine sve da ta razlika ne postane još veća. Uspeli su da se primaknu francuskom timu uz pomoć pomenutog dvojca, ali i Đoka Šalića i Marka Čakarevića. Na prvu pauzu se otišlo u solidnom raspoloženju po goste koji su se minusom od četiri poena održali u igri. 

Ipak, u drugoj četvrtini Partizan nije uspeo da obezbedi prednost na poluvremenu. Najviše se igralo u reketima dva tima, pošto rivali nisu uspevali da mnogo poena ostvare kroz šut za tri poena, ali manjak koncentracije u određenim minutima značili su da je Limož na poluvreme odlazi sa šest poena prednosti. 

Žaite je u tim momentima uspevao da bez mnogo problema prolazi kroz reket Partizana, a to u kombinaciji sa nekoliko jeftinih izgubljenih lopti značilo je 47:41 posle 20 minuta igre. U nastavku, ušlo se još više u trku na obe strane. Napadi su bili brži, a gosti su uspevali da se održe u egalu. Serija Limoža od 8-0 bila je prekinuta trojkom Vanje Marinkovića, koji nije dozvoljavao domaćinu da se previše osili. 

Bila je to, međutim, jedina četvrtina u kojoj Partizan zapravo bio bolji tim. U poslednjoj deonici je nedostatak energije bio bolno očigledan. Na momente je delovalo kao da su se Nikolićevi momci predali željni odmora i rezultat je u jednom trenutku dostigao prednost Limoža od 15 poena. Partizan do kraja susreta uspeva samo da smanji prednost Francuza, ali više od toga nisu mogli. 

Praktično čitav meč bila je primetna razlika u defanzivnoj igri pod košem. Partizan je mnogo dozvoljavao protivničkim igračima, koji su to potpuno iskoristili. Igrači Limoža su sa 12 ofanzivnih skokova uspeli da razbiju odbranu gostiju (Partizan je imao tek četiri ofanzivna skoka) i otežaju im na mentalnom planu igre. Žaite je u nekoliko navrat bio uporan da osvoji novi napad za svoj tim, a baš na tom planu su Veličković i Semjuels nedostajali. Čvrstina koju bi njih dvojica doneli ovom timu možda bi i bila dovoljna da Partizan nešto više učini, ali skraćena rotacija uzela je maha.

Partizan sada ima jednu pobedu i tri poraza u Evrokupu, dok je Limož popravio svoj skor na dve pobede i dva poraza.

————————————

LIMOŽ 92:83 PARTIZAN
22:18, 25:23, 24:27, 21:15 

Limož: Konlin 11, Žaite 18 (7 sk), Hejs 9 (9 as), Morensi 8, Gibson 12, Karter 4, Hauard 9, Zerbo, Butej 21 

Partizan: Miler 17 (5 sk, 5 as), Vilijams-Gos 14 (8 as), Aranitović, Marinković 14, Pecarski 4, Gavrilović 10, Andrić 0, Čakarević 9, Stevanović 7,  Šalić 8