NA DANAŠNJI DAN: Bombardovanje je trajalo, Partizan i AEK odigrali utakmicu, akter je bio i sadašnji trener crno-belih (VIDEO)

Partizan i AEK su u jeku bombardovanja odigrali prijateljsku utakmicu (FOTO: Printscreen/YouTube/ spyros sourvinos)

Tačno na današnji dan, pre 22 godine Partizan i AEK su odigrali prijateljsku utakmicu na stadionu u Humskoj, iako su tada već uveliko na SR Jugoslaviju padale NATO bombe.

Agresija je počela 24. marta, a utakmica je bila zakazana za 7. april. Na stadionu je bilo više od 15 hiljada navijača, a na sajtu crno-belih objavljen je i tekst. Između ostalog objašnjeno je i kako je došlo do organizacije utakmice.

-To je bila ideja vodilja koja je pokrenula Dimitrisa Melisanidisa, vlasnika grčkog AEK-a da inicira dolazak u Beograd na prijateljsku utakmicu protiv Partizana, kako bi pružio podršku celom srpskom narodu. A taj poduhvat nije bio ni malo lak. Jer, u Srbiju su morali da dođu preko “obližnje” Mađarske uz ne baš prijatne poglede carinika i pripadnika policije kojima su rekli gde i zašto idu.

Ali, nisu hteli da odustanu. Znali su da ih u fudbalskom hramu u Humskoj čekaju prijatelji kojima je potrebna podrška, i kojima tih 90 minuta fudbala znači mnogo više od puke igre i zabave – navedeno je u tekstu na sajtu Partizana.

Kao večna uspomena na taj istorijski 7. april 1999. godine ostale su fotografije i video snimci prvotimaca oba tima kako pre početka nose veliki transparent sa porukom “NATO, prekini rat, prekini bombardovanje”, dok su na grudima nosili nacrtanu metu, koja je u to vreme bila simbol otpora tom neljudskom činu. Ostalo je zapisano i to da je u trenutku prekida rezultat bio 1:1, nakon pogodaka Mateje Kežmana u 13. i Parisa Zubulisa u 27. minutu, kao i to da su gosti iz Atine u znak prijateljstva simbolično zasadili i drvo masline.

Ekipe su tada vodili Ljubiša Tumbaković i Oleg Blohin, a za crno-bele su igrali: Nikola Damjanac, Vuk Rašović, Branko Savić, Milan Stojanoski, Aleksandar Stanojević, Aleksandar Vuković, Vladimir Ivić, Saša Ilić, Đorđe Tomić, Nenad Bjeković Junior, Mateja Kežman, Marjan Gerasimovski, Igor Duljaj, Ivica Iliev, Darko Tešović, Zoltan Sabo, Ljubiša Ranković i Goran Obradović.

Kao što se i vidi, jedan od aktera je bio i sadašnji šef stručnog štaba, Stanojević.

Za AEK su nastupili Atmacidis, M. Mihailidis, K. Kurkunas, Kopicis, Kostenoglu, Babunski, Milovanović, Savevski, Kasapis, Maladenis, Kalicakis, Zubulis i Nikolaidis.

Ovaj fudbalski meč ostaće upamćen po okolnostima u kojima je odigran, i neka se ovakva situacija više nikada ne ponovi.

Sportisti tražili mir dok su nad Srbijom leteli avioni: Kako da igram dok mi roditelji spavaju u garaži?

5 KOMENTARA

  1. Svaka im cast ,i pni su rizikovali ovom odlukom da dodju i odigraju utakmicu ,pružili su podršku i pokazali da su uz nas !!!

  2. Lep gest braće, ali na žalost dušmane i zlotvore ništa nije moglo da odgovori od zamišljenog cilja! HVALA BRAĆI ZA PODRŠKU!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime