Parma na putu ozdravljenja: Juriš ka Seriji A i mestu koje im pripada!

Parma
PARMA, ITALY - APRIL 13: Parma Calcio team line up before the serie B match between Parma Calcio and AS Cittadella at Stadio Ennio Tardini on April 13, 2018 in Parma, Italy. (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Pre samo tri godine, Parma je doživela novi pad. Posle brojnih finansijskih problema morali su da se ugase i osnuju novi klub. Počeli su sve ispočetka, a sada se bore za povratak u Seriju A.

Postoji li klub toliko uporan kao Parma? Mlekadžije sa severa Italije baš vole priču o Feniksu, o uzdizanju iz pepela i vraćanju na vrh nakon što ih svi otpišu.

Usled finansijskih problema 1968. godine, Parma je morala da se ponovo osnuje na mesto starog kluba, da bi 2004. posle velikih uspeha na terenu i još većih problema u finansijskom sektoru, bili primorani da proglase bankrot.

Samo 11 godina kasnije, Krstaši – nadimak pod kojim su poznatiji u Italiji – susrešće se sa novim velikim problemima, tada skoro nepremostivim. Zbog neplaćanja poreza i plata, italijanski fudbal je doživeo veliki udarac, pošto je Parma ugašena.

Parma (ponovo) dokazuje koliko je velika

Ipak, to je bio samo povod za jednu pravu sportsku priču koja svoj vrhunac tek treba da dočeka. Umiranje Parme je bilo nedopustivo pa je ona ponovo osnovana, ovog puta pod imenom Parma 1913, ubacujući u svoj naziv godinu osnivanje originalnog kluba.

Prema pravilniku italijanskog fudbalskog saveza, ovaj klub je proglašen legitimnim naslednikom prethodnog.

AVELINO ĆE PLATITI 1.000 EVRA JER SU SE ŠALILI

Nekadašnji trener kluba Nevio Skala je proglašen za predsednika novoosnovanog tima, a bivši igrač Parme Luiđi Apoloni je bio postavljen za trenera. Parma je sve morala iz početka, iz Serije D, četvrtog ranga italijanskog fudbala.

Međutim, sve što se od tada dešavalo pokazivalo je koliko je Parma velika i dokazivalo da ona ne može da umre. Njeno privremeno gašenje je moglo da bude samo ,,tehnička smrt” usled neodgovornog poslovanja bahatih bogataša koji ne mare za sve ono što klub iz regije Emilija-Romanja predstavlja.

Dobroćudni gospodin Alesandro Lukareli

Parma na putu ozdravljenja: Juriš ka Seriji A i mestu koje im pripada!
CHIAVARI, ITALY – MARCH 17: Alessandro Lucarelli (C) of Parma Calcio 1913 greets the fans at the end of the serie B match between Virtus Entella and Parma Calcio at Stadio Comunale on March 17, 2018 in Chiavari, Italy. (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Prava ljubav Parminih navijača je bila elektro-šok koji je vratio klub u život, a već u prvoj sezoni pokazali su koliko im je stalo do svog tima. Klub je prodao neverovatnih devet hiljada sezonskih karata igrajući u četvrtom rangu…

Vođa tima na terenu je u potpunosti postao Alesandro Lukareli, taj dobroćudni gospodin koji je u klubu već punih deset godina. Bio je jedini igrač koji je ostao u Parmi kada je iz Serije A skliznula u Seriju D. Nije mnogo brinuo za završetak karijere iako mu je krštenica pokazivala da bi to možda bilo pametno.

Lukareli je, tada kao 38-godišnjak, ostao da u voljenom klubu ispuni svoju dužnost i povede ga nazad gde pripada. Danas je na pragu 41. rođendana, ali se ne zaustavlja. Uostalom, kao ni Parma.

FUDBAL, STIL I LEGENDA – TO JE HIDETOŠI NAKATA

U toj prvoj sezoni od izbacivanja iz najvišeg ranga, Parma je bez imalo problema stigla do trećeg ranga, ne izgubivši nijedan od 38 mečeva. U Legi Pro, onome što je nekada nosilo naziv Serije C, Parma se zadržala podjednako dugo, ali su zbog kvalitetnog tima Venecije ipak morali u plej-of. Trijumf u doigravanju je značio plasman u Seriju B.

Sada su već mogli da opipaju koliko su blizu. Na jedan korak, poslednji, ali i najveći od sva tri. Korak koji klub ovakve veličine itekako može da napravi.

Sada je sve u njihovim rukama

Parma na putu ozdravljenja: Juriš ka Seriji A i mestu koje im pripada!
PARMA, ITALY – APRIL 28: Parma team line up prior to the UEFA Cup Semi Final, first leg match between Parma and CSKA Moscow at the Tardini Stadium on April 28, 2005 in Parma, Italy. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)

Tri godine i mesec dana nakon proglašenja bankrota usled dugova od 218 miliona evra, oni su tu, pred svetim gralom fudbala na Apeninima. Ulazak u Seriju A više nije samo san, sada je i ozbiljna mogućnost.

Parma je posle 35 od ukupno 42 kola trenutno na četvrtom mestu Serije B. Imaju samo dva boda manje od timova koji sede na drugom i trećem mestu, Palerma i Frozinonea. Ako je već Empoli na čelu tabele odavno odmakao, Parma i dalje sve drži u svojim rukama.

Baraž za ulazak u najviši rang su praktično obezbedili – u njemu će učestvovati timovi od trećeg do osmog mesta – ali i mesto broj dva je sasvim dostižno. Lukareli će sa kapitenskom trakom oko ruke pokušati da povede svoje saigrače u još jednu bitku.

Finiš Serije B je tradicionalno tesan i težak, ali Parma sa Robertom Insinjeom u timu – mlađim bratom ,,onog” Insinjea – želi svoje mesto nazad. Oni pripadaju Seriji A.

I mada su njihove trofeje iz 90-ih godina prošlog veka rasprodali na aukcijama nakon proglašenja bankrota, i oni pripadaju Parmi. Naredne sezone, Mlekadžije će proslavljati 20 godina od njihovog poslednjeg evropskog trofeja i osvajanja Kupa UEFA.

Neka ga onda proslave kako treba, na žurki na Enio Tardiniju koju će tokom godinu dana posećivati Juventus, Inter i Milan, Roma i Lacio, i ostali velikani italijanskog fudbala.

Baš kao i Parma.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime