Palermo i Breša glavni u Seriji B i gde su ti stranci na listi strelaca?

Palermo
(Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)

Ako Palermo i Breša uspeju da ostvare naum, a to je povratak u Kalčo, onda će to biti zahvaljući bar u jednom segmentu različitim načinima kojima su se ove sezone predstavili u tradicionalno zanimljivoj i uzbudljivoj Seriji B.

Uzbuđenja su obeležila već sam početak sezone pošto su zbog finansijskih poteškoća od učešća u ligi odustali Bari, Ćezena i Avelino. Čak pet klubova se prijavilo da ih zameni, ali je Fudbalski savez nije mislio da je to dobra ideja, pa je Serija B ostala u skraćenom izdanju sa devetnaest klubova. Pravila nisu menjana, pa tako skoro pola lige može da se uključi najmanje u plej-of, a više od četvrtine se nalazi u opasnoj zoni.

Serija A: Leteći magarci zamalo nazad u Seriju B! 

Serija B je kao i elitno italijansko takmičenje, utočište stranih fudbalera koji tu dolaze ili kao mladi igrači kojima je potrebno sticanje iskustva, ili kao veterani da odigraju još koju utakmicu pre ,,penzionisanja”. Trenutno se u takmičenju nalazi oko sto dvadeset stranih fudbalera, među kojima i četvorica Srba. Bez posebnog uvida, moglo bi se pretpostaviti da među njima ima napadača koji se nalaze u vrhu liste strelaca.

To, međutim nije tako.

U timovima od kojih ima nekoliko koji ne postižu ni jedan gol po utakmici i samo jedan koji daje dva u proseku, najubojitiji golgeteri su zapravo, domaći igrači. Među osamnaestoricom najboljih samo je jedan stranac, a među dvadeset i sedam, ima ih trojica! Dvojica su fudbaleri vodećeg Palerma (Nestorovski i Trajkovski), dok Nemac Kragl igra za Fođu.

Palermo i Breša vode različitu politiku kada su u pitanju strani fudbaleri

U tom smislu je zanimljiv dvojac klubova koji predvodi karavan Serije B, Palermo i Breša. Sicilijanci u svom pogonu imaju trinaestoricu stranih fudbalera, a Breša više nego dvostruko manje – šest. Dvojica Makedonaca koji nastupaju za Palermo su ujedno i postigli najveći broj pogodaka za svoj tim, ukupno deset, dok je situacija u Breši sasvim suprotna, pošto je Alfredo Donaruma steralc čak četrnaest golova.

Serija B, Serija C, Antonio Kasano i Virtus Entela, tim koji nema ligu!

Ekipe se bore za povratak u Seriju A, a ako im to uspe, ispostaviće se kao opravdano to što su se jedni opredelili za veći broj stranaca, a drugi dali poverenje domaćim snagama.

Inače, vodeći sterlac lige Alfredo Donaruma nije ni u kakvom srodstvu sa mladim italijanskim golmanom, a iako je veće nekoliko sezona jedan od najboljih strelaca u Seriji B, još nije zaigrao u Kalču. Prošle sezone je u dresu Empolija postigao dvadeset tri gola, a u sedamnaest ovosezonskih nastupa za Brešu, dao je četrnaest. Zanimljivo je da je i drugi najbolji strelac ove ekipe Italijan – Ernesto Toregrosa.

Njih dvojica zajedno su dali 19 od 34 pogotka svoje ekipe. Uz to, sakupili su i sedam asistencija.

Palermo se oslonio na ,,uvozne” snage, ali ta politika za sada daje rezultate. Ilija Nestorovski i Aleksandar Trajkovski su glavne poluge i strelci više od trečine pogodaka Sicilijanaca (27). Uz njih, među trinaest stranaca u sastavu se nalazi i srpski fudbaler Slobodan Rajković, koji je trenutno jedan od važnijih igrača u odbrani svog tima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime