Pa nek se fudbal igra non-stop! FIFA od 2021. sprema novo klupsko prvenstvo sveta

FIFA

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ili bar tako nekako. Svetska kuća fudbala FIFA nastavlja sa svojim idejama kojima želi da napravi revoluciju, a sada je na red došlo i klupsko prvenstvo sveta.

FIFA sprema novi format tog takmičenja koji bi zamenio postojeći, a u njemu bi učestvovalo čak 24 kluba! Naime, kako prenosi španska Marka, krovna fudbalska organizacija želi da prekine aktuelni format koji se održava svakog decembra i zameni ga jednim turnirom na svake četiri godine.

NOVA FIFA REVOLUCIJA

A za tako nešto u krcatom fudbalskom kalendaru može biti mesta samo ako se neko takmičenje ukine. To bi upravo i trebalo da se desi, pošto bi Kup konfederacija prestao da postoji. Ovo takmičenje uvedeno devedesetih godina bi uskoro moglo da postane relikt i da tako Nemačke bude poslednji osvajač turnira šampiona kontinenata.

Time bi se otvorio prostor tokom juna 2021. godine, a kako je naredni Mundijal 2022. u Kataru i igraće se u novembru i decembru te godine, Kup konfederacija se neće održati. Novo, glomaznije i komercijalnije svetsko prvenstvo za klubove bi „upalo“ u taj termin, dok bi Južna Amerika prešla na „evropsko“ računanje vremena i svoj turnir Kopa Amerika prebacila za 2020 godinu.

Sva ova pomeranja u kalendaru bi potpuno otvorila mogućnost da FIFA svake četvrte godine, počevši od 2021., održava Mundijal za klubove. Marka prenosi da bi od 24 timova, 12 dolazilo iz Evrope, pet iz Južne Amerike, dok bi Afrika, Azija i Severna Amerika dobile po dva mesta. Pretpostavlja se da bi poslednje, 24. mesto trebalo da pripadne jednom timu iz Okeanije, ali o tome još nije bilo reči.

SISTEM TAKMIČENJA

FIFA se odlučila za 24 tima i turnir koji bi trajao 18 dana. To bi bilo znatno kraće nego očekivano, s obzirom na broj učesnika, posebno kada se zna da je Kopa Amerika 2015. godine, sa 12 timova, ukupno trajala šest dana duže.

Glavna razlika bila bi u tome što FIFA planira da se klupsko prvenstvo sveta igra u tri grupe sa po osam timova, ali još nije poznato po kakvom sistemu bi se ta grupna faza odigrala. Jednostavno, sedam mečeva u grupi za svaki tim nije izvodljivo i trebalo bi videti kakvu ideju će imati FIFA.

EVROPA

Dakle, Evropa bi po ovom predlogu dobila čak polovinu mesta, a kako bi se klupski Mundijal igrao svake četvrte godine, već je spremljen i sistem po kom bi se timovi kvalifikovali. Naime, Evropu bi predstavljala četiri osvajača i četiri tima finalista Lige šampiona, uz četiri najbolje plasirana tima po UEFA koeficijentu.

Recimo, u poslednja četiri finala Lige šampiona nastupila su samo četiri tima – Real Madrid, Barselona, Juventus i Atletiko Madrid – pa bi UEFA koeficijent to nadoknadio i dao osam timova umesto planirana četiri. U ovom trenutku, tih osam timova bi bili Bajern Minhen, PSŽ, Sevilja, Mančester Siti, Borusija Dortmund, Benfika, Arsenal i Porto.

JUŽNA AMERIKA

Za zonu KONMEBOL je planirano pet mesta, a pretpostavlja se da bi timovi dobijali mesta po sledećem principu – četiri osvajača Kopa Libertadores iz prethodne četiri sezone i uz njih najbolje plasirani tim sa KONMEBOL liste.

U tom slučaju, da se turnir održava ove godine, Južnu Ameriku bi predstavljali Atletiko Nasional, River Plata, San Lorenco i Atletiko Mineiro kao četiri osvajala, i uz njih Boka Juniors.

OSTALI

Još uvek nije poznato po kom principu bi se birala dva tima sa svakog od tri preostala kontinenta. Možda bi četiri tima osvajača u proteklom ciklusu imala priliku da igraju doigravanje, ili bi eventualno samo poslednja dva osvajača imala pravo nastupa na Svetskom prvenstvu.

Takvi detalji bi tek trebalo da se utvrde. Po ovom drugom principu, Afriku bi predstavljali Vidad Kazablanka i Mamelodi Sandauns, Azija bi „dala“ Urava Red Dajmondse i Jeobunk Hjundai, dok bi iz KONKAKAF zone stigli Pačuka i Amerika.

FIFA je, čini se, spremna za novu revoluciju, a pitanje je kako će na ovo odreagovati vodeći evropski klubovi. Timovi poput pomenutih osvajača Lige šampiona tokom sezone odigraju oko 60 utakmica, a ovaj dodatni turnir bi im samo još više učinio sezone napornim.