Ovo niste znali o Đinobiliju: Aboridžini, Ujedinjene nacije, astrologija i matematički zadatak pre svakog meča

Manu Đinobili
(Photo by Tom Pennington/Getty Images)

Manu Đinobili je igrač koji je obeležio jednu celu epohu košarke u Argentini, San Antoniju, NBA ali i u celom svetu. No njegova interesovanja se protežu mnogo više od same košarke.

Argentiski matematičar Adrijan Paenca se upoznao sa Đinobilijem jer se u slobodno vreme bavio istorijom košarke u toj zemlji. Jednom prilikom je pred Đinobilija postavio matematički zadatak sa pitanjem koliko je ljudi potrebno da bude u jednoj prostoriji ne bi li bar dvoje imali rođendan istog dana.

Ovo niste znali o Đinobiliju: Aboridžini, Ujedinjene nacije, astrologija i matematički zadatak pre svakog meča

Odgovor je bio 23, a ova zagonetka je toliko zapanjila Đinobilija da je on do kraja karijere pred svaki meč proučavao sastave protivnika i sastav Sparsa tražeći podudarnost u datumu rođenja!

Đinobili je uvek bio omiljen saigrač, predvodnik u svlačionici, što i ne čudi kada se zna anegdota koju je ispričao njegov saigrač iz reprezentacije i San Antonija Fabrisio Oberto.

KLADI SE NA ARGENTINSKU KOŠARKU

On se 2009. godine pripremao za operaciju srca i pozvao je Manua da mu se pridruži u posetama doktoru, sa dobrim razlogom.

Znao sam da će se on informisati i da će postavljati bolja pitanja od mene“, rekao je Oberto, a Đinobili je bio u bolnici tokom Obertove operacije.

U San Antoniju je zbog Tijaga Splitera počeo da uči portugalski, a zajedno sa Brazilcem i Borisom Dijaom je imao “grupu Ujedinjenih nacija”. Pošto je Đinobili odbijao da jede u sobi, njih trojica su svake večeri na gostovanjima išli u restorane na večere.

Kada je 2011. u tim stigao Peti Mils – Đinobili ga je pozvao u društvo i zasuo pitanjima o njegovoj porodici! Milsova majka je Aboridžinka, a utac mu je sa ostrva u Toresovom moreuzu.

Niko u košarkaškom svetu me nije pitao o mojoj porodici. Zbog toga smo verovali jedan drugom na terenu“, istakao je Mils.

Ovo niste znali o Đinobiliju: Aboridžini, Ujedinjene nacije, astrologija i matematički zadatak pre svakog meča

A to naravno nije sve jer je Đinobili veliki zaljubljenik u astronomiju i često je vodio svoje saigrače na krovove garaža da bi gledali zvezde.

Sada, kada ga više nema na košarkaškim terenima izuzetno nam nedostaje, ali jedno je sigurno. Manuu nije dosadno u penziji, sigurno se posvetio jednom od svojih mnogobrojnih hobija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime