A ovako je to bilo u Švedskoj pre 20 godina…

AIK

S vremena na vreme, u evropskom fudbalu se dogodi nešto što se smatra malo verovatnim. Lesterovo osvajanje Premijer lige je definitivno najveće iznenađenje u poslednjih nekoliko decenija. Mogu se tu još ubrajati i titula Grčke na Euru 2004. i Danske 12 godina ranije.

Na “nivou” ispod mogli bismo da smestimo Milanovu titulu prvaka Serije A iz sezone 1993/94. Nije to bilo iznenađenje samo po sebi. Uostalom, Rosoneri su tada osvojili i Ligu šampiona, već je iznenađenje bilo način na koji su to postigli. Tadašnji tim Fabija Kapela je titulu osvojio sa samo 36 postignutih golova na 34 utakmice.

Serija A

Toliko je to bio mali broj golova su Udineze i Atalanta te sezone iz Serije A ispali sa 35 datih golova. Ili recimo, Inter je bio tek dva mesta iznad zone ispadanja sa 10 golova više od šampiona Milana.

A nešto tome sasvim slično – ili možda još luđe – desilo se pre skoro puno 20 godina. Potpuno je bilo previđeno, ali najviše iz razloga što se ne radi o nekoj od najjačih evropskih liga. Naime, u Prvoj ligi Švedske je 1998. godine viđeno nešto neponovljivo.

Ekipa AIK-a je tada postala šampion te skandinavske zemlje, a da je bila tim sa najmanje postignutih golova u celoj ligi! Da, dobro ste pročitali, AIK je imao najgori napad u celoj ligi ali su na kraju podigli pehar namenjen prvaku.

Švedska

U tadašnjoj ligi Švedske je nastupalo samo 14 timova i igralo se 26 kola, a AIK je mreže rivala tresao samo 25 puta. U današnjem fudbalu postizati manje od gola po meču se više zove problemom opstajanja u ligi, pre nego popunjavanjem klupske trofejne sale.

AIK je tokom sezone zabeležio samo 11 pobeda i neverovatnih 13 nerešenih rezultata, uz dva poraza, pa su sa dva boda više završili sezonu ispred Helsingborga. Oni su imali najbolji napad u ligi, postigli 43 gola, ali i primili 13 više od AIK-ovih 15 primljenih.

Mečevi AIK-a videli su daleko najmanje golova – ukupno 40 na 26 mečeva – dok su svi timovi koji su ispali iz lige makar mogli da se hvale da imaju bolji napad od šampiona…