Zanimljiva pravila: ,,zabrana” levorukih, korner umesto gola i prebrojavanje u toku utakmice

(Photo by Francois Nel/Getty Images)

Velike su šanse da se samo oni koji su se bavili vaterpolom nisu zapitali ne o pravilima po sebi, već kako sudije uspevaju da ih primenjuju u zapenušanim bazenima, pogotovo ono što se dešava pod vodom.

Neki put doduše dovedu u pitanje sprovođenje pravila i prema onome što se dešava iznad vode, kao na polufinalnoj utakmici prvenstva Evrope u vaterpolu između Srbije i Hrvatske. Tu je ipak u pitanju samo odnos prema poznatim pravilima koja su sastavni deo svih modernih sportova i sportskih disciplina. Ona su zapravo osnova svake igre oblikovane u sport i većina od njih ima savršenog smisla.

Top 5 najinteresantnijih pozajmica ovog leta: Od Milinković-Savića do Zidana

Međutim, postoje i ona malobrojna koja su bar na prvi pogled pomalo čudna ili su barem mogla biti osavremenjena.

Jedno od zanimljivijih je se nalazi u sportu koji nije karakteristična za naše podneblje. O sportu koji se zove polo uglavnom znamo da se popularne majice sa kragnicom – čiji su poseban podignut način nošenja promovisali Erik Kantona, ali i Siniša Mihajlović  – nazivaju istim imenom. Elem, on je između ostalog osobne po pravilu koje ne dopušta držanje palice u levoj ruci prilikom udarca. Razlog je da se igrači ne bi sudarali glavama u toku jurnajve za lopticom. Levorukima je ostalo da se prilagode tako da nauče da koriste štap desnom rukom.

Nije gol, ali jeste korner

Postoji pravilo u fudbalu kada se umesto autogola dosuđuje korner. Ono se odnosi na situacije kada igrač iz direktnog slobodnog udarca zatrese sopstvenu mrežu. Pravilo jeste aposlutno jasno, kao i njegova sankcija, a ono što nije je kada bi se zapravo tako nešto moglo videti na fudbalskom terenu.

Gol u fudbalu može da bude postignut na razne načine, ali ne i iz ubacivanja u igru. Koliko god da imate dobačaj iz auta, ne vredi da pokušate da postignete pogodak. Takođe je veoma zanimlivo da golman u svojim rukama može da drži loptu ne duže od šest sekundi, ali se u praksi veoma retko viđa da ih sudija meri ili odbrojava.

Manuel Estijarte – Vodeni Maradona i zidar Gvardiolinih uspeha

Poznato je da u tenisu igrač ne sme da preskoči mrežu u želji da udari lopticu. Međutim, ako je loptica nekim slučajem ,,odsečena” tako jako da se posle odskoka vraća u polje onoga ko ju je ,,zasekao”, protivnik može da se nagne koliko god je potrebno preko mreže da bi je udario pre nego što dotakne zemlju po drugi put. Naravno, mrežu ne sme da dodirne.

Pre nekoliko godina smo bili svedoci jedne košarkaške utakmice na domaćim terenima koja se završila sa nejednakim brojem košarkaša na terenu. Kada je neko isključen, onda je isključen, a to važi i za NBA, osim u posebnim slučajevima. Tu postoji propis po kojem ekipa mora da ima pet košarkaša na terenu, ako više nema nijednog koji bi zamenio onoga koji je dobio šestu ličnu grešku.

U takvim situacijama se za svaki sledeći prekršaj tom košarkašu dosuđuje lična greška, a ekipi tehnička.

U NBA je dozvoljeno deset sekundi za izvođenje slobodnog bacanja

Iako postoje i takvi, u NBA se mali broj igrača kažnjava za prekoračenje vremena dozvoljenog za izvođenje slobodnih bacanja. Razlog je što je ono čak deset sekundi. FIBA međutim, dopušta dvostruko manje vremena za koncentraciju pa ćete na evropskim terenima videti mnogo manje hornačevskog glađenja po obrazima pre šuta na koš.

Ovde ćete pronaći kvote za sledećeg šampiona Vimbldona

Ako bi se kojim slučajem u NBA desilo da ekipa započne napad na svoj, umesto na protivnički koš, sudija ima 24 sekunde vremena da to primeti. Tada sve kreće ispočetka. Međutim, ako prođe više vremena bez uviđanja da tu nešto nije u redu (ma koliko to čudno zvučalo), onda se strane menjaju tek u sledećem periodu igre, a timovi ostaju da šutiraju na koš koji je prvobitno bio njihov.

Australijski fudbal je takođe malo poznat sport u evropi, što posledično važi i za pravila. Međutim, jedno je veoma jasno čak i onima koji ne poznaju igru, ne u smislu zbog čega je potrebno, već razumljivo. Naime kapiten ekipe može u bilo kom trenutku utakmice da je zaustavi i zatraži od sudije da prebroji igrače suparničkog tima.

Ko će biti MVP nove NBA sezone?

Njih ne sme biti više od osamnaest, a u suprotnom sledi kazna.

U sportu postoje stvari koje obično nije potrebno naglašavati, ali su u NHL u jednom slučaju očigledno imali potrebu da i to urade. Naime, izgleda da je ona postojala kada je u pitanju ubacivanje stvari na klizalište kada je isključen golman. Tako postoji propis koji striktno zabranjuje bil kom članu te ekipe, čak i onima koji ne igraju kao što je trener, da baca bilo šta ili bilo čime gađa hokejaša u posedu paka koji se sprema da izvede udarac.

48 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime