Uz koji rekreativni sport prija espreso, a koji dopušta malo ležernosti?

Snuker
LONDON, ENGLAND - JANUARY 21: Mark Allen plays a shot during The Dafabet Master Final between Kyren Wilson and Mark Allen at Alexandra Palace on January 21, 2018 in London, England. (Photo by Alex Pantling/Getty Images)

Postoji jedna interesantna grupa ljudi, možda i ne tako mala, koja veruje da je kuglanje najbolji sport na svetu. To naravno, nije baš najjasnije onima koji nisu veliki ljubitelji takozvanih sportova bez ,,akcije”. Ispostavilo se da ljudi misle da je kuglanje sjajan sport uglavnom zbog opuštenog ponašanja učesnika dok traje igra.

Uzrok ležernosti je upotreba alkohola u taman tolikoj meri da bi cela stvar izgledala kako treba. Navodno je društveni aspekt kuglanja mnogo bitniji od tamo nekog rezultata i broja oborenih kegli. Za one koji vole da pritom malo provežbaju, ono je taman toliko fizički zahtevno da se čovek oseća da se bavi nekom vrstom rekretativne aktivnosti.

Zašto pošteno kad može i drugačije: Prevare kao jedan od načina

A i zašto bi sve moralo da bude na ivici umora?

Kažu da pikado takođe spada u sportove uz koje dobro ide piće ili dva. Neko je čak izračunao da je optimalna količina popijenog pića od tri do pet piva. Matematika uz pomoć koje se došlo do tog podatka nije poznata, ali možda nije ni važno ako je veselo.

U još jedan sport u kome je druženje ono što se prevashodno računa, spadaju bilijar i snuker. Mada tu ima sasvim ozbiljnih igrača i organizuju se turniri na kojima se mogu videti velemajstori ove igre, za rekreativce je to prilika da sebi priušte malo neformalnije ponašanje uz izgovor da se bave nekim sportom.

Neki profesionalci nisu odoleli iskušenjima viška zabave

Iako sebe ne bi trebali da dovedu u takve situacije, neki profesionalni sportisti nisu bili imuni na previše zabave. Primera ima jako mnogo, a efekti po njihove karijere su bili veoma pogubni. Kod nekih je upotreba alkohola postalo stanje koje više ne može da se kontroliše.

Neki od najtužnijih primera su legendarni fudbaler Mančester Junajteda i reprezentacije Severne Irske Džordž Best i Pol Gaskoin, koji se i dan-danas bori sa ovim problemom.

Doping, novac i želja za slavom

Nauka kaže da je korisno popiti čašu vina ili piva, bez obzira na to da li ste sportista ili ne. Pivo je jak diuretik što treba imati u vidu pred sportsku aktivnost. Postoje mišljenja koja korisnom dozom smatraju količina od oko 500 ml u toku dana.

Pivo je jedino alkoholno piće koje prolazi proces pasterizacije i skoro da je sterilno. Pored toga, ekstrakti hmelja, koji se pivu dodaju, imaju blagotvorno dejstvo. Ono je i odličan izvor vitamina B kompleksa.

Oni koji se plaše ,,pivskog stomaka”, uvek mogu da se priklone mišljenju prema kome pivo ne goji.

Poznato je da vino ima i pozitivna svojstva

Vino se već vekovima smatra pićem koje blagotvorno utiče na krvotok i uopše na kardiovaskularni sistem. Kvalitativni sastav vina izuzetno je komplikovan, ali se pouzdano zna da određene supstance imaju antioksidativno dejstvo, da pospešuju i sintezu korisnog holesterola, sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka i oštećenja arterija i na taj način se poboljšava rad srca i čuva srčani mišić.

Moglo bi se reći da mala količina alkohola neće mnogo narušiti zdravlje, čak može biti i korisna. Međutim opuštanje mišića, suženje svesti do koje alkohol svakako dovodi kada se resorbuje u krv, nikako nisu uslovi u kojima se postižu značajni sportski rezultati. Alkohol takođe pomaže pri stvaranju mlečne kiseline čija veća količina u organizmu dovodi do zamora mišićne muskulature i do grčeva.

Kompletnu ponudu sa najboljim kvotama pogledajte ovde!

Poznato je da korišćenje utiče na centralni nervni sistem u smislu usporavanja obrade informacija, što može da potraje i duže vreme nakon konzumiranja. Koordinacija, preciznost, ravnoteža i mnoge druge sposobnosti potrebne za dobar sportski nastup su daleko ispod traženog nivoa. Opasnost stvaranja navike koja čak i izuzetno nadarene sportiste bez izuzetka može da dovede u situaciju da nikada ne iskažu svoj potencijal u punoj meri se nikako ne sme zanemariti.

U jednom ispitivanju koje je pre nekoliko godina sprovedeno u Americi, navodi se podatak da je od 119 koledža u kojima se igra američki fudbal na visokom nivou, u čak 54 dozvoljena prodaja alkohola. Čak se ispostavilo da u jedva 10% tih škola postoji zona u u kojoj se ne dopušta upotreba alkoholnih pića! U ostalih 90% ne postoji ili nije propisno regulisan prostor gde se ne sme konzumirati alkohol.

Tako loše regulisane propise nije teško zloupotrebiti.

Jedan drugi napitak odlično ide uz boćanje. Kažu da u tim momentima najbolje prija mali espreso, za one nervoznije i dupli. Zato partije duže traju na terenima u blizini objekata sa kafematima – gustira se.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime