Ujedinjena Koreja ispisala istoriju: Zajedno posle 70 godina, poslali poruku mira

Koreja
Zastava Ujedinjene Koreje

Svetsko prvenstvo u rukometu počelo je u četvrtak i već prvog dana videli smo priču o kojoj će se govoriti još mnogo godina – nastupila je zajednička reprezentacija Ujedinjene Koreje.

Zajednička selekcija Severne i Južne Koreje učestvuje na turniru u Nemačkoj i Danskoj na poziv Međunarodne rukometne federacije (IHF), a na otvaranju su bili poraženi upravo od Nemaca – 30:19.

Ipak, rezultat nije ono o čemu će se pričati. Reprezentacija Južne Koreje je plasmanom u polufinale azijskog kontinentalnog takmičenja obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo, ali je u oktobru prošle godine usledio neočekivan obrt. IHF je želeo da dve Koreje nastupe pod jednom zastavom, do čega je na kraju i došlo.

KO OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU?

Dva saveza su se dogovorila, a reprezentacija Koreje je protiv Nemačke nastupila pod belom zastavom na kojoj se u plavoj boji nalazi mapa korejskog poluostrva na kojem se ove dve države nalaze.

Dvoranom u Berlinu je odzvanjala korejska tradicionalna pesma, koja je zamenila himne, a rukometaši su se držali za ruke tokom njenog intoniranja. No, ni to nije sve.

Ova odluka značila je i promenu pravila na ovom takmičenju. Naime, sve reprezentacije imaju pravo da na takmičenje povedu 16 igrača i još dve izmene, u slučaju povreda tokom turnira. Ujedinjena Koreja je na Svetsko prvenstvo povela 20 rukometaša.

GettyImages 824159028
(Photo by Matt Roberts/Getty Images)

Njima je dopušteno da pored 16 igrača iz Južne Koreje – koji su činili reprezentaciju koja je i obezbedila plasman – mogu da povedu još četiri igrača iz Severne Koreje. Time je napravljen pravi ustupak, a selektor ove reprezentacije Čo Jung Šin se našao u malom problemu.

‚‚Nismo imali prilike gde da gledamo te igrače i nismo dobili nikakve informacije o njima. Prvi put smo ih videli na okupljanju 23. decembra i polako otkrivamo njihove kvalitete i mane. Taj prvi susret je bio malo čudan, ali sa svakim doručkom, treningom i ručkom smo postajali sve prisniji. Atmosfera unutar tima je odlična i svi se slažu”, izjavio je selektor Ujedinjene Koreje.

I u rukometnom savezu Nemačke su prepoznali važnost ovog čina, što je istakao i predsednik te organizacije Andreas Mihelman.

‚‚To je poruka mira i vrlo važan trenutak za sport, ali i budućnost ovih zemalja. Sport mora da ima zadatak rušenja nekih bivših i budućih zidova, ovo je pravi put.”

Severna i Južna Koreja bile su razdvojene posle Drugog svetskog rata na sličan način kao i Zapadna i Istočna Nemačka u Evropi, a 1948. su zvanično osnovane Demokratska Narodna Republika Koreja na severu i Republika Koreja na jugu. Na Svetskom prvenstvu 1991. ove dve zemlje su takođe nastupile pod istom zastavom, dok se slično dešavalo i na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine, kada su u hokeju igrali kao Ujedinjena Koreja.

Od razdvajanja dve Koreje je prošlo punih 70 godina, dok su prošle godine načinjeni prvi koraci lidera dveju zemalja ka otvaranju dijaloga i pronalaženju političkih rešenja zajedničkih problema. Ove godine se navršava i 30 godina od pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, a ove godine je ponovo sport bio taj koji je makar na kratko ujedinio dve Koreje.

Ujedinjena Koreja do kraja takmičenja u grupi A nastupa još protiv reprezentacija Rusije, Francuske, Brazila i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime