Svetsko prvenstvo za rukometaše: Da li Srbija već u prvom kolu igra meč odluke?

Nenad Peruničić navodi da je meč sa Crnom Gorom veoma važan (FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©)

Optimizam nikako nije nedostajuća stavka u porukama koje je Nenad Peruničić slao uoči duela u Mercedes Benc areni u Berlinu, a  u kojem će Srbija u svojoj prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu odmeriti snage sa reprezentacijom Rusije.

Selektor Orlova je bio jasan u vezi cilja, a za koji je odredio plasman u sledeću fazu takmičenja. Da bi se cilj ispunio, potrebno je da Srbija zauzme jedno od prva tri mesta u svojoj grupi koju još čine Francuska, Nemačka, Rusija, Brazil i Koreja. Pretpostavljajući s razlogom da dva mesta popunjavaju svetski šampion Francuska i domaćin Nemačka, jasno koliko je zadatak težak.

Svetsko prvenstvo za rukometaše: Srbija ,,napad na Berlin“ počinje protiv Rusije, a završava sa domaćinom Nemačkom 

Samim tim saznanjem se shvata i koliki je značaj  utakmice sa Rusijom. Prvi protivnik Orlova je u postavci stvari kakvu je zamislio Peruničić, najveći takmac za treću poziciju. Naravno, ne treba potceniti ni Brazil i Koreju, koji shodno izjavama našeg selektora, ni sami nisu došli na šampionat samo da bi se pojavili.

Peruničić je zadovoljan načinom na koji se Srbija pripremila za prvenstvo

Peruničić ističe da se dobro radilo na pripremamam što važi ne samo za igrače, već i za stručni štab. S obzirom na veliki broj debitanata, a mali onih koji kao kapiten Nemanja Ilić, iz ličnog iskustva znaju kako izgleda Svetsko prvenstvo na kojem je Srbija poslednji put bila 2013. godine, veoma je važno da motivacija bude na visokom nivou. Sam selektor je vlasnik odličja sa prvenstva održanog 1999. godine u Egiptu.

Nenad Peruničić – nadimak i slava kao garancija autoriteta u nacionalnom timu

Za razliku od Orlova koji je odigrali tri pripremna meča, Rusija je imala samo dve kontrolne utakmice sa Švedskom. Zbornaja je u tim mečevima zabeležila po jednu pobedu i poraz. Za razliku od nekih drugih sportova, svetski rukomet ne pamti period velike dominacije Rusije čak ni u vreme nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Osvajanje titule 1982. godine je ponovljeno još 1993. godine u Švedskoj i 1997. u Japanu, a poslednja medalja je osvojena u Egiptu dve godine kasnije (srebro). U međuvremenu nisu uspeli ni u Evropi da postignu ništa značajnije, gde su bez medalje od 1994. godine.

Rusija je u Nemačku došla u nešto slabijem sastavu, ali i sa ambicijama koje uključuju najmanje drugu fazu takmičenja. Selektor je Eduard Kokšarov, koji je kao reprezentativac osvojio olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine.

Srbija i Rusija nemaju istorijat duela na Svetskim prvenstvima, ali imaju na evropskim (2006, 2014) na kojima je Zbornaja bila bolji rival. U periodu između ta dva okršaja, selekcije su se sastale četiri puta u kvalifikacijama za šampionate Evrope. Svaki tim je po dva puta izašaao kao pobednik iz tih duela.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime