Srbija u Jokohami – do najvećeg uspeha ostao još samo korak koji se zove Holandija

Naše odbojkašice spreme dočekuju Evropsko prvenstvo (FOTO: FIVB)

Srbija je od najvećeg uspeha na FIVB Svetskom prvenstvu za odbojkašice u ovom trenutku daleko samo jednu pobedu koju će morati da ostvari protiv ekipe od koje je izgubila u jednoj od ranijih faza ovog maratonskog takmičenja – Holandije.

Kad smo već kod toga, seća li se iko prvog susreta koji su Srpkinje imale u Japanu? U pitanju je duel sa Kenijom odigran još prošlog meseca. Nekoliko faza takmičenja i pauze između njih su uslovile da ono bude ovoliko razvučeno, što je u smislu opdržavanja zanimanja za njega možda i kontraproduktivno, ali je to svakako tema za razmišljanje kojom treba da se pozabavi Svetska odbojkaška organizacija.

Srbija na Holandiju u polufinalu Svetskog prvenstva – da li ćemo dočekati i reprizu finala iz Rija?

Nas pre svega zanima na koji naćin će Srbija da se izbori sa protivnikom koji je očekuje u Jokohami. Kao što je poznato, Holandija je prvi okršaj u Japanu rešila u svoju korist bez izgubljenog seta. Naravno, olakšavajuća okolnost za Lale je bilo to što su srpske odbojkašice već osigurale mesto među šest najboljih, kao i to što nije igrala Tijana Bošković.

Boškovićeva je najbolji napadač na prvenstvu, ali je utisak da je taj meč i bez nje bio najlošiji koji su Terzićeve izabranice odigrale u Japanu. Efekat povratka motivacije se odlično video u duelima sa Japanom i Italijom koji su zajendo uzeli svega jedan set. Inače, bilans od sedam uzastopnih pobeda je rekordan niz ženske srpske odbojke na svetskim šampionatima.

Srbija očekuje plasman u svoje prvo finale na svetskim prvenstvima 

Trijumf protiv Holanđanki bi srpskim odbojkašicama doneo prvo učešće u finalima ovog takmičenja. Najbolji prethodni rezultat Srbija je postigla osvajanjem bronzane medalje pre dvanaest godina, takođe u Japanu. Posle polufinalnog poraza od Brazila, u borbi za treće mesto je tada savladana Italija.

Odbojka: Srbija u Nagoji – prvo revanš sa Japanom, a onda spektakl sa Italijom

Inače, nekadašanja Jugoslavija je još 1978. godine pobedila Holandiju na Svetskom prvenstvu u takođe nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Pre četiri godine Srpkinje su bile bolje od svojih protivnica bez izgubljeno seta, a dve nezaboravne pobede su ostvarene prošle godine na šampionatu Evrope. Druga ima posebnu težinu jer je postignuta u finalnom susretu.

Atmosfera u ekipi je odlična, reklo bi se sa pravom merom samopouzdanja i opreza. Holandija je već ostvarila najbolji plasman u istoriji i praktično nema šta da izgubi. Srbija ipak ima veći kvalitet i u ovaj okršaj ulazi kao favorit, dok će ime drugog finaliste biti poznato kada se završi utakica između Italije i Kine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime