Srbija pred derbi sa SAD – iščekivanje da proradi Vanjin duh iz Japana

Odbojka Volleyball Docek Odbojkaske Reprezentacije Srbije koja je osvojila Bronzanu medalju na Evropskom Prventstvu u Poland 2017 Beograd, 04.09.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Većina trenera pred početak velikog takmičenja voli da kaže da je prvi meč najbitniji, zbog čega je često zgodno da to bude duel sa lakšim protivnikom. Srbija, međutim, na FIVB Svetskom prvenstvu za odbojkaše, prvu utakmicu igra protiv jednog od favorita za medalju, reprezentacije SAD.

U nekim situacijama, možda je bolje duel sa jakim protivnikom pregrmeti odmah na početku. Dobitak ostvaren pobedom bi u ovom slučaju za srpsku reprezentaciju bio ogroman. Naime, ekipa Nikole Grbića u sledeća tri meča igra sa timovima koji spadaju u grupu takozvanih autsajdera, a poslednji je okršaj sa evropskim šampionom Rusijom.

U takvom raspletu situacije bi se duel sa Zbornajom dočekao sa četiri pobede i sa velikim samopouzdanjem. Mada, nije da ga u taboru Orlova nedostaje. Uostalom, Srbija kao trećeplasirani tim sa poslednjeg prvanstva Evrope takođe se smatra kandidatom za jedno od odličja, mada selekcije kao što su Rusija, Brazil, Italija, SAD, pa i Francuska, imaju određenu prednost. Tu su naravno, Poljaci i Bugari koji imaju kvalitet koji je uvek dovoljan za neko iznenađenje.

Srbija spada u krug kandidata za medalje

Na ovakvim takmičenjima se uglavnom sve zaboravlja: problemi na pripremama, forma pred prvenstvo, prognoze sa kojima se ulazi u nadmetanje, povrede učesnika. Sve se podređuje cilju. Srbija ispred sebe nema očekivanja koja se mogu označiti kao imperativ, ali i ekipa koju vodi nekada jedan od najboljih odbojkaša na svetu svakako spada u krug onih na koje se mora računati kada se razmišlja o visokom plasmanu.

Bari pun simbolike: Srbija u grupi sa najvećim favoritima

Značaj prve utakmice je pojačan činjenicom da se svi osvojeni bodovi prenose u drugu fazu pomalo komplikovanog sistema takmičenja. Okolnost koja svakako prija srpskim odbojkašima je to što se nalaze u Bariju, gradu u kome je srpski fudbal dobio klupskog šampiona Evrope 1991. godine. Pozitivno je i to što najviše reprezentativaca igra za italijanske klubove (4), pa će se u prvoj fazi u određenom smislu osećati kao kod svoje kuće. Naravno, ne treba zaboraviti ni ugled koji Nikola Grbić ima u ovoj zemlji, pa bi se s atribina mogla očekivati veća podrška Orlovima.

Kad smo već kod toga, u ruskim klubovima igraju trojica naših odbojkaša, u Rumuniji i Turskoj se nalaze po dvojica, dok po jedan svoj hleb zarađuju u Poljskoj, Grčkoj i Srbiji.

Svetsko prvenstvo nikada nije održano na tlu SAD

Amerikanci su svetski šampioni iz 1986. godine, a kao i uvek, na takmičenje stižu kao kompaktan sastav, vrhunski fizički pripremljen. Na Olimpijskim igrama u Riju su osvojili bronzanu medalju, a poslednja sa svetskih prvenstvava (1994, Grčka) je bila istog sjaja. Kuriozitet je da na njihovom tlu nikada nije organizovano Svetsko prvenstvo.

SAD su blagi favoriti, a kvota na pobedu Srbije je odlična!

Srbija i SAD su poslednji okršaj na ovom takmičenju imali pre četiri godine u Poljskoj, kada su Amerikanci bili bolji sa 3.1 u setovima, ali na kraju nijedna selekcija nije stigla do odličja. U međuvremenu je došlo do još četiri susreta u kojima su reprezentacije zabeležile po dve pobede. Amerikanci su bili bolji u poslednjem duelu koji je pre tri meseca odigran u okviru novoformirane Lige nacija.

Mečevi ovih selekcija možda ne spadaju u kategoriju Klasika na velikoj sceni, ali će jedan ostati zauvek upamćen. Pogađate da se radi o čuvenom susretu na Svetskom prvenstvu u Japanu (1998) i pobedi tadašnje Jugoslavije u kojoj je Amerikancima prepušteno svega 24 poena. Sadašnji selektor je bio akter te utakmice, koja je između ostalog ostala obeležena poznatom reakcijom Vanje Grbića. Bude li takvog duha i u Bariju, za ishod ne bismo trebali da brinemo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime