Srbija povela pa stala! Ništa od bronze, ali Plavi kao nekada pripadaju svetskom vrhu!

Srbija
Uroš Kovačević ipak ne igra u Kini (FOTO: FIVB)

Srbija nije uspela da se domogne treće medalje na svetskim prvenstvima u odbojci, pošto su SAD bile bolje u meču za treće mesto – 1:3. Plavi su tako sa tri uzastopna poraza završili ovo takmičenje, ali su uprkos tome uspeli da se vrate u sam krem svetske odbojke, tamo gde su u prethodne dve decenije gotovo uvek pripadali.

Srbija je dobro otvorila meč u kojem su želeli da stignu do treće medalje na svetskim prvenstvima. Nije delovalo da su Plavi na vrhuncu igre, ali je kvalitet bio dovoljno visok da se Amerikance drže na dovoljnoj udaljenosti. Na kraju je presudio mirniji i sigurniji servis, a SAD su napravile tri greške više u tom segmentu, te Srbija osvaja prvi set 25:23.

Međutim, stvari se tada menjaju. SAD furiozno otvaraju drugi set i nije im trebalo mnogo vremena da se odlepe od naše selekcije. Srbija je osvojila samo tri poena na svoj servis i brzo je postalo jasno da će SAD izjednačiti. Prednost na drugom tehničkom tajm-autu je bila 16:11 i nastavila je da raste, pa Srbija glatko gubi drugi set – 17:25.

SRBcelebrates
source: FIVB.com

Onda smo u trećem setu videli pravu dramu koja je odlučila tok celog meča. Igralo se poen za poen tokom najvećeg dela seta, da bi u završnici Srbija stigla do meč lopti. Onu na 24:23 su Amerikanci lako odbranili, dok je na 25:24 bila odlična prilika da Srbija svojim napadom povede 2:1 u setovima. Ipak, SAD su se odbranile i na kraju u uzbudljivoj završnici osvojile treću deonicu sa 32:30.

Četvrti set je bio tesan sve do 11:11, kada SAD ponovo uspevaju da pobegnu. Bilo je 16:12 na drugom tehničkom tajm-autu i od tog trenutka bilo je jasno da Srbija neće imati snage za preokret. SAD osvajaju i ovaj set sa 25:19 i stižu do bronzane medalje.

SreckoLisinacofSerbiaspikes
source: FIVB.com – Srecko Lisinac of Serbia spikes

Bio je ovo peti put da je naša muška odbojkaška selekcija stigla među četiri najbolja tima sveta na poslednjih šest svetskih prvenstva. Ipak, nakon srebra 1998. i bronze 2010., Plavi nisu uspeli da osvoje treću medalju, te su ponovljeni rezultati iz 2002. i 2006. godine.

SRPKINJE BEZ IKAKVIH PROBLEMA: KENIJA POSLUŽILA KAO LAKŠI TRENING!

Pravi uspesi za našu selekciju počeli su 1998. godine. Tada je Jugoslavija u Japanu osvojila srebrnu medalju, nakon poraza u finalu protiv Italije. Ekipu Zorana Gajevića bila je nošena legendama ovdašnje odbojke koji će dve godine kasnije osvojiti zlato na Olimpijskim igrama. Među osvajačima medalje bila su braća Grbić, Vujević, Gerić, Miljković, Mešter, Batez, Boškan…

GERIC ANDRIJA 02
foto: Srdjan Stevanovic

Četiri godine kasnije se ponovo stiglo do polufinala, ali je u Argentini izmakla medalja. Selekciju Veselina Vukovića su u polufinalu savladali svemoćni Brazilci, da bi Francuzi bili ubedljivi u borbi za bronzu.

Slična je bila situacija i 2006. godine, kada je naša zemlja prvi i jedini put učestvovala pod imenom Srbija i Crna Gora. Međutim, ponovo su se Karioke pokazale kao nepremostiva prepreka. Bio je to poraz SCG 3:1, da bi i Bugari istim rezultatom slavili u meču za treće mesto.

KLADI SE NA ODBOJKU!

Stvari su se konačno promenile 2010. godine. Prvi put pod imenom Srbija, selekcija Igora Kolakovića uspeva da na krilima veterana Nikole Grbića i Ivana Miljkovića stigne do bronze. Četvrto uzastopno finale je značilo treći uzastopni poraz u toj rundi, ali je poraz u polufinalu ovoga puta došao protiv Kube. Međutim, savladan je domaćin Italija, čime je naša selekcija stigle do druge medalje na svetskim prvenstvima.

Te 2014. godine je prekinut niz, pošto je Srbija završila kao deveti tim sveta, ali sada je na čelu sa legendarnim Nikolom Grbićem ponovo napravljen uspeh.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime