Srbija je u finalu Svetskog prvenstva, Holandiji dovoljan set!

0
Odbojkašice u grupi s Brazilom (FOTO: FIVB)

Poranila je publika u Srbiji da isprati polufinalni meč Svetskog prvenstva u odbojci i vratile su reprezentativke na najbolji način. Srbija će se po prvi put u istoriji boriti za svetsko zlato, medalju koja nam godinama fali.

Fantastičan meč, prepun preokreta i uzbuđenja, ispunio je očekivanja odbojkaške publike. Na početku su oba tima ušla stegnuto u ovaj susret ali je vreme koje je prolazilo ulilo više samopouzdanja našim odbojkašicama.

KLADI SE NA SVETSKO PRVENSTVO!

Holandija je uspela da osvoji samo jedan set, mada je u svim ostalima bila blizu. Nije ovo ličilo na meč u ranijoj fazi turnira, kada su Holanđanke rutinski pobedile naš nacionalni tim. Ovde ništa nije bilo rutinski, rat se vodio za svaku loptu ali je suvi kvalitet presudio.

Tokom turnira je u pravog heroja izrasla Bianka Buša. Danas je bila meta svih servisa Holandije i uspela je nekako da se odbrani. Ponovo je najviše lopti išlo na Tijanu Bošković, ali je pobeda izvojevana na drugoj strani. Kada je bilo najbitnije, pribrana je bila Brankica Mihajlović.

Tok prvog seta

Činilo se na početku da će ovo biti vrlo neizvestan meč jer niko nije uspevao da se odlepi. Ipak, Srbija je stigla do brejka baš pred prvi tehnički tajmaut. Bilo je to dovoljno da se na pauzu ode rasterećenije. Naše reprezentativke su bile sasvim solidne i na servisu i na prijemu.

Upravo je tih nekih poena pred tehnički tajmaut pravilo razliku. Do onog drugog u prvom setu Srbija se odlepila na četiri poena prednosti. Kao što se i očekivalo, bio je to sudar Bošković i Slutjes, dve najbolje odbojkašice u svojim ekipama.

KVOTE ZA RUSKU SUPERLIGU!

Ta stečena prednost se do kraja seta smanjila za samo jedan poen. Srbija je iskoristila drugu set loptu i stigla do prednosti. Iako igra nije bila sjajna, neverovatno je važno osvojiti ovakav set. Obe ekipe su bile stegnute zbog značaja meča, a presudilo je malo više iskustva našeg tima.

Tok drugog seta

Srbija je stigla do 5:2 na početku drugog seta ali je kratka serija Holanđanki donela njima prednost. Na prvi tajmaut otišlo se za 8:7 za Holandiju. Do druge tehničke pauze Srbija u potpunosti preokrenula rezultat i činilo se da drži set u svojim rukama.

Tako je delovalo i pri rezultatu 20:16, ali Holandija se nije predala. Nekoliko uzastopnih poena, poremećen prijem našeg tima i malo sreće za devojke u narandžastim dresovima. Holandija je u tim momentima napravila seriju 8:1 i stigla nadomak osvajanja seta.

Činilo se da su iskoristile treću set loptu. Srbija je, više iz očaja, zatražila čelendž koji je pokazao da je skraćena dijagonala završila u autu. U potpunosti smo se vratili, propustili čak i jednu set loptu nakon servisa Bošković, ali izgubili set.

Tok trećeg seta

Ponovo se igralo na mahove, u serijama i bez previše kontinuiteta. Očigledno je značaj meča, a za mnoge od ovih devojaka je ovo bio ispit karijere, malo stegao atmosferu u dvorani u Jokohami. Za ulazak u finale Svetskog prvenstva i mora da se uloži mnogo truda!

ILI FRANCUSKU?

Srbiji se trud isplatio. Ponovo igra nije bila sjajna ali su naše devojke bile smirenije u najvažnijim trenucima trećeg seta. Posebno je bitna bila vera Maje Ognjenović u Tijanu Bošković, koja je nekoliko puta uspevala da prođe i pored teških lopti.

Ipak, ovo nije bila Srbija koju smo gledali u dosadašnjim mečevima na turniru. Premalo igre preko srednjaka, Brankica Mihajlović bez ozbiljnog napadačkog učinka i loš prijem celog tima. Najviše je na udaru bila Bianka Buša, koju su Holanđanke stalno gađale servisom.

Tok četvrtog seta

Delovalo je već na početku seta da je onaj prethodni bio i prelomni. Pojavila se na terenu nova Srbija, bez straha i mnogo sličnija onoj sa početka turnira. Do prvog tehničkog tajmauta protivniku su dozvoljena samo tri poena.

Neće se niko predati bez borbe u polufinalu Svetskog prvenstva. Nije ni Holandija, koja se veoma brzo vratila u meč i potpuno poremetila naš nacionalni tim. Dobra stvar za Srbiju bilo je to što je već u prvoj polovini seta Holandija potrošila sve čelendže namenjene za ovaj period igre.

IGRAJ ODBOJKU!

Kada je konačno Holandija bila u setu, kada su mislile da imaju šansu da stignu do četvrtog seta, pojavila se Ognjenović. Prvo blok u kontri Holandije, gde je bila sama na mreži, a onda i forsiranje Brankice Mihajlović u dva najbitnija poena.

Tri puta je Maja dizala loptu na Mihajlović, dva puta je srpski primač prošao i osvojila je Brankica dva najbitnija poena na meču. Srbija će igrati finale Svetskog prvenstva u odbojci, po prvi put u istoriji! A tamo Kina ili Italija, za titulu!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime