Srbija i četvrto mesto – uspeh ili ne?

Otkazana je Liga nacija (FOTO: FIVB)

Iako je u jednom trenutku izgledalo da će biti proslave na čuvenom balkonu, Srbija se Svetskog prvenstva u odbojci vraća bez medalje i sa prvim, još nesređenim utiscima, da se možda moglo i više.

Nikola Grbić i njegovi izabranici su takmičenje na kojem je učestvovalo dvadeset i četiri reprezentacije, završili na četvrtom mestu, što je činjenica koja može da se posmatra iz više uglova. Kao i uvek, najmerodavniji bi bio onaj iz kojeg se na objektivan način može sagledati postignuti rezultat. Ono što je malo komplikovanije je kako precizno odrediti šta je objektivan način.

Srbija povela pa stala! Ništa od bronze, ali Plavi kao nekada pripadaju svetskom vrhu!

Kako to treneri i sportisti vole da kažu, da je neko pre početka Svetskog prvenstva izašao sa ponuđenim polufinalom, to bi verovatno bilo prihvaćeno. Srbija je u Italiji i Bugarskoj izgubila samo od ekipa koje su osvajale medalju. Sve ostale je pobedila, uključujući i neke veoma renomirane reprezentacije.

U principu, najjednostavnije, a verovatno i najbolje bi bilo uporediti očekivanja, kao i cilj koji je postavljen pre početka šampionata, sa onim šta je na kraju urađeno. Ako se tako postave stvari, onda dileme nema – srpski odbojkaši su uradila više od onoga što se mislilo da mogu. Plasman među četiri najbolje selekcije na svetu, u ovom trenutku se nikako ne može smatrati neuspehom.

Srbija je iza sebe ostavila Rusiju, Francusku i Italiju

Iza Orlova su ostale jedna Rusija, domaćin Italija i jaka Francuska. Ne smemo zaboraviti da je Francuska savladana prvi put posle sedam godina, a da je ta ista ekipa pobedila dvostrukog uzastopnog svetskog šampiona Poljsku. Savladana je Rusija, aktuelni šampion Evrope, kao i olimpijski vicešampion Italija, koja je imala najviše ambicije na takmičenju.

Takođe, Srbija je iza sebe ostavila i snažne selekcije kao što su Bugarska, Holandija i sve bolje Belgija i Kanada.

Susret protiv domaćina je verovatno bio i najbolja predstava srpskih odbojkaša na turniru, koja je i preko noći podigla očekivanja na pomalo nerealan nivo. Zanimljivo je da je i pre osam godina, kada se Svetski šampionat takođe održavao u Italiji (tada u samostalnoj organizaciji), Srbija takođe bila kobna za domaćina. 2010. godine Orlovi su slavili u direktnoj okršaju za bronzanu medalju, dok su ovoga puta bili direktni krivci za to što Italija nije uspela da se uključi u borbe za odličja.

Srbija ostala bez finala SP, Brazil hita ka četvrtoj tituli

Rekosmo da je Srbija poražena samo od timova koji su popeli na pobedničko postolje. Poljska i SAD su po dva puta bili bolji rival, dok je jedan poraz došao od Karioka. Nikola Grbić je poraze okarakterisao kao sasvim zaslužene, odnosno kao posledicu bolje igre protivnika. Njegovi odbojkaši su bili najbliži pobedi u susretima sa reprezentacijom SAD, pogotovo u prvoj utakmici na početku takmičenja.

Da li je Poljska mogla da bude nadigrana bar jednom?

Javnost je međutim, nekako bila ubeđena da prvi, pa čak i drugi duel sa Poljskom, nije oslikavao pravi odnos snaga između dve ekipe. Verovalo se da u eventualnom trećem susretu trijumf ne bi mogao da izmakne. Međutim, način na koji su Poljaci odbranili trofej u finalu sa Brazilom, ne govori u prilog takvom razmišljanju. Ispostavilo se da šest osvojenih setova Poljaka, a nijedan izgubljen, nisu plod nikakvih kalkulacija srpske selekcije, već velikog kvaliteta reprezentacije koja u ovom trenutku igra zaista najbolju odbojku na svetu.

Srbija je nažalost, jedan od slabijih mečeva odigrala baš u polufinalu u kojem Kariokama nije uspela da oduzme ni set. Kao za inat, Brazil je odigrao jednu od najboljih i poslao Orlove na SAD. Iako je staro turnirsko pravilo da je na istom takmičenju teško dva puta pobediti jedan tim demantovala Poljska baš u mečevima sa Srbijom, očekivao se drugačiji ishod u borbi za bronzu sa Amerikancima. Nažalost, dramatični treći set je pripao selekciji SAD, posle čega Orlovi nisu uspeli da se vrate u pravi ritam.

Kvote za odbojkaške mečeve na Svetskom prvenstvu možete videti ovde

Grbić se na čelu seniorskog nacionalnog tima nalazi od 2015. godine i moglo bi se reći da ima određeni kontinuitet rezultata. Na ovom takmičenju mu je pre svega nedostajao tehničar njegovih kvaliteta i mnogo bolji prijem servisa, da bi se stiglo do pobedničkog postolja. Na pojavu tehničara ne može da se utiče, ali na poboljšanje u igri može. Najvažniji faktor je vreme koje bi sadašnjem selektoru svakao trebalo obezbediti.

Srbija ipak ima kontinuitet rezultata

Srbija je u tom periodu osvojila Svetsku ligu 2016. godine (2015. bila druga), bila treća na prvenstvu Evrope i četvrta na Svetskom prvenstvu. Ako se uzme u obzir da je konkurencija u odbojci izuzetno jaka, to su rezultati koji se ne smeju potceniti. Najveći propust je neodlazak na Olimpijske igre, što ne bi smelo da se dogodi u sledećem ciklusu.

Kada su u pitanju isključivo planetarni šampionati, Srbija je u poslednjih dvadeset godina (uključujući i takmičenja na kojima je nastupala kao SR Jugoslavija i Srbija i Crna Gora) samo jednom bila plasirana lošije od četvrtog mesta (Poljska 2014), tako da i sa te strane ovo učešće ne može da se oceni kao neuspešno.

Do medalje nije puno nedostajalo, a nema ništa sportskije nego se potruditi da se uočeni nedostaci isprave do sledećih velikih iskušenja. Ekipa je ispravno selektirana i uz dobro planiranje i obezbeđen kontinuitet rada, bolji plasmani ne bi trebalo da izostanu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime