Selidba u Nagoju i kakve “račune” Srbija ima sa Holandijom, Nemačkom i Japanom

(Photo by Zhong Zhi/Getty Images)

U senci utiska zbog povrede koju je doživela Bojana Milenković, Srbija je ubrzo posle pobede nad Portorikom saznala i imena protivnika u sledećoj fazi Svetskog prvanstva za odbojkašice u Japanu.

Poprište novih bitaka je Nagoja, a selekcije sa kojima će se suočiti sastav Zorana Terzića su Holandija, Japan, Nemačka i Meksiko. Na papiru, to je grupa koja je daleko od toga da se nazove lakom, ali srpske odbojkašice imaju i više nego dovoljan kvalitet da se nađu među šest najboljih timova, što je ujedno i poslednja grupna faza posle koje na red dolazi polufinale. Da podsetimo da iz Nagoje takmičenje nastavlju tri najbolje selekcije.

Nikome ni set – Srbija ne pita za ime protivnika!

Srbija je za sada bez izgubljenog seta, što nije uspelo nijednoj drugoj reprezentaciji. Takav nivo igre će svakako biti potreban u duelima u Nagoji u kojima je jedino Meksiko izraziti autsajder. Osim reprezentacije iz Centralne Amerike, Srbija je poslednjih godina imala ,,šarene” rezultate sa preostalim selekcijama.

Posebno pikantan detalj je to što su dva najveća uspeha ženske srpske odbojke u vezi sa duelima sa Holandijom i Nemačkom.

Najteži, ali i najslađi rival je Holandija

Verovatno najteži rival će biti Holandija koja je prvi deo takođe završila bez poraza. U prethodnih nekoliko godina Srpkinje su sa Lalama igrale na svim većim takmičenjima u koja spadaju dva turnira Olimpijskih igara, Svetsko i Evropsko prvenstvo. Srbija je slavila pre četiri godine u Italiji, ali je gubila i u Londonu i u Riju. Ono što je važno je da su prošle godine srpske odbojkašice na putu do trona evropskih šampionki dva puta nadigrale Holandiju, uključujući i finalni meč.

Srpkinje gaze i ne pitaju! Pao i Portoriko, šteta za povredu Milenkovićeve

Sa Nemačkom je takođe Srbija imala veliki broj susreta koji su se završavali i skoro podjednakim brojem pobeda i poraza. Najznačajniji su dueli oni koji su se odigravali na evropkim šampionatima u periodu od 2009-2015. U tim mečevima svaki tim je zabeležio po dva trijumfa, ali su dva susreta posebno ostala u pamćenju. Radi se o dva okršaja na EP 2011. godine kada su srpske odbojkašice osvojile prvu titulu evropskog prvaka.

Nemačka je tada bila bolja u grupnoj fazi, ali su se Srpkinje revanširale u finalu i popele na pobedničko postolje.

Japan je jedina ekipa u grupi novih protivnika koja ima oreol planetarnog šampiona. Domaćin turnira ima tri titule iz ranije ere ovog sporta (1962, 1967, 1974), ali i tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Ove godine je Srbija bila bolja u Ligi nacija, a jedini prethodni susret na planetarnim takmičenjima je završen trijumfom Japanki 2010. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime