Svetsko prvenstvo za rukometaše: Srbija ,,napad na Berlin” počinje protiv Rusije, a završava sa domaćinom Nemačkom

Nenad Peruničić je izabrao sedamnaestoricu rukometaša koji odlaze u Berlin, gde Srbija igra svoj prvi meč na Svetskom prvenstvu za rukometaše, sa nadom da neće važiti izreka da se po jutru dan poznaje.

Na njegovom spisku se nalazi čak šest debitanata (Verkić, Vorkapić, Milosavljev, Mošić, Kukić i Nikolić), a samo tri reprezentativca  (Marsenić, Radivojević i Zelenović) imaju iskustvo igranja na Svetskim prvenstvima, na kojima se Srbija nije pojavljivala od 2013. godine i takmičenja u Španiji. Peruničić je takođe debitant pošto mu je ovo prvo takmičenje u ulozi selektora nacionalnog tima.

Srbija u Francuskoj: Želelo se više, a da li se i moglo?

Prilikom poslednjeg skraćenja spiska, otpali su Predrag Vejin, Živan Pešić, Stevan Sretenović i Mladen Krsmančić. Putnici na Svetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Nemačkoj i Danskoj su Miljan Pušica, Vukašin Vorkapić, Miloš Orbović, Stefan Vujić, Svetislav Verkić, Bogdan Radivojević, Nemanja Ilić, Ivan Mošić, Vanja Ilić, Zoran Nikolić, Lazar Kukić, Nemanja Zelenović, Mijajlo Marsenić, Draško Nenadić, Nemanja Obradović, Vladimir Cupara i Dejan Milosavljević.

Srbija nije učestvovala na prethodna dva šampionata (Katar, Francuska), a u Španiji 2013 i Švedskoj 2011. godine je zauzela deseto mesto. O ambicijama koje imaju Orlovi sa sastavom u kome nema ,,velikih” imena i sa selektorom koji ,,vatreno krštenje” ima na Svetskom prvenstvu, treba govoriti sa velikim oprezom. Srbija je smeštena u grupu u kojoj se nalaze domaćin Nemačka, Rusija, Francuska, Brazil i Koreja. Šanse da se uradi nešto više treba pre svega tražiti u duelima sa Brazilom i Korejom, i pokušati da se napravi bar jedno iznenađenje jer u sledeću fazu koju odlaze samo prva tri tima iz grupe.

Srbija se nalazi u grupi sa svetskim šampionom i domaćinom takmičenja

Dva od tri najveća favorita za zlatnu medalju se nalaze upravo u Berlinu, a ako Francuskoj i Nemačkoj pridodamo i oslabljenu, ali ambicioznu Rusiju, jasno koliki prostor za manevar preostaje Orlovima. Osim pravih sportskih motiva, Srbija nema previše razloga da obećava prolazak među dvanaest najboljih. Utakmice će pre svega biti pokazatelj koliko ovaj Peruničićev sastav može da se smatra dobrom podlogom za stvaranje tima koji bi doneo dobar rezultat sa nekog sledećeg takmičenja.

Peruničić objavio širi spisak, Srbija značajno podmlađena ide na Svetsko prvenstvo!

U pripremnim mečevima Orlovi su dva puta gubili od Makedonije, jednom od Švajcarske, a savladali su samo Tunis.

Pored rečenih Nemaca i Francuza, najveće šanse za trofej se daju drugom domaćinu Danskoj. U one koji imaju kvalitet da se uključe u borbu za odličja ubrajaju se Španija, Norveška, Švedska, Hrvatska i Mađarska. Titulu brani Francuska koja u prethodnoj dekadi nije bila šampion samo jednom (Španija, 2013), dok se četiri puta penjala na najviše postolje.

Galski petlovi su i rekorderi prvenstava sa šest zlatnih medalja, a slede Švedska i Rumunija sa po četiri.

Iskušenja za srpske rukometaše počinju dva dana po odlasku u Berlin, dakle u petak, kada će se suprotstaviti Rusiji. Od sedamnaestorice rukometaša, za meč će biti prijavljeno šesnaest. Slede dueli sa Francuskom u subotu, Brazilom u ponedeljak, Korejom u utorak i u četvrtak sa domaćinom Nemačkom.

Najboljih dvanaest ekipa nastavljaju takmičenje u glavnoj fazi, dok se ostali timovi bore za plasman od 13. do 24. mesta u takozvanom Prezident kupu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime