Porodica Ingebrigtsen, sadašnjost i budućnost evropske atletike!

(Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

Ne dešava se često da članovi iste porodice dominiraju nekim sportom. Gledali smo, doduše, kako braća i sestre zajedno osvajaju velika priznanja. Gledali smo i kako u istim disciplinama, ali pojedinačno, postaju najbolji na svetu. Takav je slučaj sa porodicom Ingebrigtsen, Norvežanima.

Trojica braće, Henrik, Filip i Jakob, bave se atletikom i to na vrhunskom nivou. Iako deluje neobično, momci iz Norveške se takmiče u trčanju. Sva trojica su ’’srednjeprugaši’’ i omiljene discipline su im 1500 i 5000 metara!

Najstariji među njima je Henrik, koji već nekoliko godina trči na vrhunskom nivou. Pre devet godina je na Evropskom prvenstvu za juniore beležio rezultate ispod današnjeg renomea. Tada je u Novom Sadu trčao na 800 i 1500 metara. Sada, sa nepunih 28 godina, evropski je vicešampion.

EVROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI JE U TOKU!

Postao je prvak Evrope 2012. godine u Helsinkiju, kada je bio najbrži na 1500 metara. Na narednim takmičenjama je osvajao nove medalje, srebro na 1500 metara 2014. godine i na 5000 metara ove godine u Berlinu. Bila je tu i jedna bronza, na 1500 metara u Amsterdamu 2016.

Tu su i dve medalje na trkama na 3000 metara. Bronzani u Pragu i srebrni u Beogradu prošle godine, Henrik je pokazao da ume da trči i u dvoranskim uslovima. Još mnogo trka je pred njim a već može da se pohvali velikim brojem medalja.

Mnogo manje ih ima njegov mlađi brat Filip. On je 1993. godine, dve godine nakon Henrika i mnogo više voli 1500 metara. U toj disciplini je doneo svoje dve medalje u porodičnu riznicu. Jedna je evropska a druga svetska!

Pored zlata u svojoj omiljenoj disciplini koje je osvojio na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, u Londonu je bio bronzani. Prethodne godine je u Londonu bilo Svetsko prvenstvo na kom je pokazao da može da trči sa najboljima. U Beogradu je, iste godine, potpuno podbacio.

KOJA SU TO NAJVEĆA IZNENAĐENJA U ISTORIJI ATLETIKE?

Ovih dana smo upoznali Jakoba. Ponos porodice i najveći talenat među braćom uspeo je da se izbori za svoje minute. Tačnije, za 3 minuta i 31 sekundu, koliko mu je bilo dovoljno da pretrči 1500 metara. I da osvoji zlato sa samo 17 godina.

Desetog avgusta ove godine je Jakob Ingebrigtsen postao najmlađi evropski šampion. Bila je to trka u kojoj su učestvovala sva trojica. Njegova braća nisu stigla do medalje jer su zauzela 4. i 12. poziciju u trci na 1500 metara.

Henrik je stigao do srebra sutradan, na trci dugoj pet kilometara. Ponovo je najbrži bio Jakob i tako je objedinio dve srednjeprugaške titule! Zlato na 1500 i 5000 metara, u roku od 24 časa, sa samo 17 godina! Impresivno trčanje najmlađeg među braćom.

Ovo je bio njegov način da uđe u svet odraslih. Do sada nije mnogo puta trčao sa seniorima ali im je odmah na početku karijere stavio do znanja šta sve može da uradi. Nakon njegovog uspeha sva trojica braće imaju evropsku titulu na 1500 metara!

STO METARA JE NAJATRAKTIVNIJA DISCIPLINA! KO ĆE BITI NAJBRŽI 2020?

Dobri rezultati su došli iz iste trenerske radionice. Sva trojica momaka imaju istog trenera. Hoćete da pogađate njegovo prezime? Naravno, u pitanju je njihov otac Gjert Ingebrigtsen. Radi sa njima od početka karijere i zaslužan je za sve medalje koje je porodica osvojila prethodnih godina!

Bilo ih je mnogo u prethodnih šest godina i biće ih još. Porodica Ingebrigtsen će dominirati evropskom atletikom još celu deceniju. Najviše zahvaljujući najmlađem među njima, momku koji je ovih dana pobedio mnogo iskusnije konkurente.

1 KOMENTAR

  1. Howdy! This post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to send this article to him. Fairly certain he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!|

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime