EP za rukometašice: Srbija prvo sa Poljskom, a onda se ,,seli” u Skandinaviju

(credit image & photo: Pedja Milosavljevic)

Da Srbija u grupi ima Norvešku umesto umesto Poljske, koja joj je prvi protivnik na prvenstvu Evrope za rukometašice u Francuskoj, moglo bi se reći da se nalazi na nekoj vrsti zimovanja u Skandinaviji.

Naime, dve preostale reprezentacije koje su stacionirane u Nantu su Danska i Švedska. Poznato je kakav se rukomet igra u tom delu Evrope, a kao ilustraciju ćemo navesti podatak da se na dosadašnjih dvanaest kontinentalnih prvenstava, samo dva puta dogodilo da šampion ne bude jedna od skandinavskih zemalja. ,,Teror” koji sprovode Norveška (sedam titula) i Danska (3), uspele su da prekinu samo Mađarska (2000) i Crna Gora (2012).

Itana Grbić: Uvek sam želela da igram za Budućnost! (VIDEO)

Srbija je na prethodnom šampionatu koje je održano u Švedskoj, zauzela deveto mesto , dok se pre četiri godine u Hrvatskoj i Mađarskoj nije plasirala u drugu fazu takmičenja. Srpske rukometašice su na poslednjem svetskom prvenstvu takođe bile devete, ali treba reći da je za bolji plasman možda nedostajalo i malo sreće. U svakom slučaju, primećene su i određene pozitivne promene na kojima se mogu graditi optimistički planovi.

Selektor Ljubomir Obradović, a i sve rukometašice, ističu da je glavni cilj odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Dobre igre i rezultat u Francuskoj su značajne u tom smislu što bi predstavljale pozitivni početak tog ciklusa. Sledeće godine se igra svetsko prvenstvo sa koga prvih osam selekcija ide u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Srbija ima u sastavu samo dve potencijalne debitantkinje

Obradović je u Francusku odveo sastav sa samo dve potencijalne debitantkinje (Marina Pantić, Aleksandra Vukajlović).  Ostale igračice već učestvovale u reprezentativnim akcijama i većim takmičenjima, a to su: Katarina Tomašević, Marija Čolić, Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, Jovana Stojiljković, Jovana Kovačević, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Aleksandra Vukajlović, Jelena Lavko, Marina Dmitrović, Dijana Števin, Katarina Krpež Šlezak, Željka Nikolić, Slađana Pop Lazić, Dragana Cvijić.

Najbolje kvote za mečeve prvenstva Evrope u rukometu se nalaze ovde

Poslednja sa spiska, Dragana Cvijić nije igrala na nedavnom Kupu Karpata, na kom je Srbija igrala protiv selekcija Rumunije i Rusije. Obradović je zadovoljan igrom koje su rukometašice pružile, iako su izgubile u oba susreta. Rusija je inače aktuelni olimpijski šampion, a Rumunija jedan od favorita za medalju.

Rusija je već prvog dana savladala domaćina i svetskog šampiona Francusku i istakla se kao ozbiljan konkurent Norveškoj i Francuskoj koje figuriraju kao glavni kandidati za zlatnu medalju. Za ostala odličja bi trebalo da se bore Holandija, Danska, Crna Gora,  Švedska, Rumunija, a uz malu dozu sreće i Srbija.

Srpske rukometašice su poslednji takmičarski okršaj sa Poljakinjama imale 2013. godine u Beogradu kada su ih savladale (24:18) u polufinalu svetskog prvenstva. Njihova najbolja rukometašica Karolina Kudlač je igrala i u toj utakmici, ali je bila dobro čuvana i postigla je samo jedan pogodak. Srpkinje su takmičenje završile sa srebrnom medaljom, dok su Poljakinje bile četvrte.

Srbija posle uvertire ima dan odmora, pa onda u istom ritmu slede mečevi sa Švedskom i Danskom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime