Akademska saradnja Srbije i Mađarske na polju sporta

0
olimpijski komitet srbije
Saradnja Srbije i Mađarske na polju sporta (FOTO: OKS)

Uspešna saradnja Srbije i Mađarske nastavlja se na polju sporta kroz saradnju akademskih ustanova ove dve dve zemlje. Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ potpisao je pismo o namerama sa Mađarskim univerzitetom za sportske nauke.

Mađarski univerzitet za sportske nauke uskoro slavi 100 godina postojanja, a koliki je njegov značaj u Mađarskoj najbolje govori podatak da je dao doprinos osvajanju 96 medalja na Olimpijskim igrama.

Saradnja u početnoj fazi trebalo bi da obuhvati sprovođenje zajedničkih programa, vebinara, kao i izradu naučnih radova i zajedničko učešće na naučnim konferencijama, a ono što je zajednički cilj je kreiranje zajedničkog master studijskog programa koji bi obuhvatao oblast sportske diplomatije.

Tim povodom delegacija Mađarskog univerziteta za sportske nauke koju čine dr Judit Kadar, Vivijen Amerling, Gabrijela Štojalovski i dr Đorđi Suha, zajedno sa Silvijom Mitevskom iz Severne Makedonije doputovala je u Beograd.

Shodno dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, u Olimpijskoj kući u Beogradu održan je sastanak sa predsednikom srpskog Olimpijskog komiteta Božidarom Maljkovićem i izvršnim direktorom Damirom Štajnerom na temu saradnje u oblasti edukacije sportista i svih kadrova u sportu.

Predstavnici dva univerziteta bili su gosti i Sportskog saveza Srbije kao i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, gde su razgovarali sa Davorom Štefanekom, predsednikom Sportskog saveza Srbije i Milanom Savićem, direktorom Zavoda za sport.

Predsednik Saveta Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, Bojan Sekulić zahvalio se na gostoprimstvu.

“Neophodno je da sve institucije zajednički deluju kako bi zacrtani ciljevi u oblasti edukacije sportista, ali i administrativnih radnika u sportu, bili ostvareni u narednom periodu”, poručio je Sekulić.

Srpska košarka – večita enigma

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime