Nije svaki rekord isto vredan – neki su za Ginisa

Kao i mnogim drugim oblastima, u sportu se takođe beleže različiti rezultati i vodi se računa o dostignućima koja su najčešće izražena odgovarajućim merama, a neka od njih se vode kao rekordi.

Većina od nas zna ko je najbrže pretrčao 100 metar, koliko je Partizan puta osvojio ABA ligu ili ko ima najviše olimpijskih medalja u plivanju. Međutim, postoje i rekordi koji nisu toliko poznati, ali su našli svoje mesto u Ginisovoj knjizi. Navešćemo neke od njih koji su nam se učinili posebno zanimljivi.

Do sada najkraći zabeleženi bokserski meč za titulu se održao u Beču pre skoro 14 godina. U borbi za WBO titulu u superbantam kategoriji su se sastali Austrijanac Harald Gejer i Portorikanac Danijel Himenez. Mnogi posetioci su se još meškoljili na svojim mestima u bečkom Domplacu kada je meč završen, pošto je Himenezu trebalo samo 17 sekundi da nokautira protivnika!

Himenez je ostao šampion, a titulu je izgubio 1995. od čuvenog Marka Antonija Barere.

Najbrži as udarac nije odservirao Karlović, već Sem Grot

Kada se govori o gromovitim teniskim servisima i as udarcima, automatski se pomisli na Ivu Karlovića. Dr. Ivo međutim, nije vlasnik najbržeg as servisa ikada izvedenog na zvaničnom ATP meču. On pripada Australijancu Semu Grotu koji je pre nepunih šest godina na Čelindžeru u Busanu otservirao as brzine 263 kilometara na čas!

Australijanac je inače , prestao sa aktivnim igranjem u januaru ove godine.

Maraton koji je istrčan na najnižoj temperaturi je zapravo polumaraton koji je održan 2001. godine u Omsku u Sibiru. Temperatura je bila -39 Celzijusa zbog čega je takmičarima dopušteno da trče svega 6 kilometara. Zanimljivo je da je trinaest takmičara ipak odlučilo da trku istrči do kraja.

Nedavno smo pisali o fudbalskoj utakmici Vitorija – Bahija u okviru brazilskog šampionata Bajano. Susret je bio toliko ,,zapaljiv” da nije ni završen, a sudija je pokazao deset crvenih i osam žutih kartona. Rekord po broju isključenja ostaje u Južnoj Americi, ali se nalazi u Argentini.

Naime, u zemlji tanga je 2011. godine na utakmici Primera D lige između Atletika Klajpole i Viktorijana isključeno 36 fudbalera, znači sve što je toga dana imalo pravo da šutne loptu na terenu!

Gol koji je 2013. godine dao Sautemptonu tadašnji golman Stouka Asmir Begović važi za ,,najduži”, odnosno postignut sa najveće udaljenosti. U pitanju je dužina od 91,9 metara, a dodatni kuriozitet je što je postignut posle samo 13 sekundi od početka utakmice!

Čast da imaju najviše uzastopnih titula u fudbalskim šampionatima imaju dve ekipe: Skonto i Linkoln. Skonto je niz od 14 titula napravio u periodu 1991-2001, a Linkoln 2003-2016. Zanimljivo je da Skonto od tada šampion Latvije postao još samo 2010, dok je Linkol neprikosnoven na Gibraltaru sa 22 trofeja.

Rekorder Ali Dei je igrao i za Bajern

Za Pelea se kaže da je u karijeri postigao više od hiljadu golova. Moguće, ali čak ni on nije najbolji strelac u istoriji međunarodog fudbala kada je u pitanju rekordan broj golova za reprezentaciju. Rekorder je poznati Iranac Ali Dei, napadač koji je svojevremeno igrao i za slavni Bajern.

On je između 1993 i 2006 za Iran odigrao 149 utakmica i postigao neverovatnih 109 golova.

Jedan neobičan ali i dugovečan rekord drži biciklista Lusijen Bize. Legendarni Belgijanac je 1926. godine na Tur de Fransu prevezao čak 5745 kilometara! Primera radi, ovogodišnja ruta poznate trke je dugačka 3329 kilometara.

Flojd Mejveder je boksovao 50 puta i isto toliko puta savladao svoje protivnike. Međutim, to nije rekord o kome je reč. On i Meni Pakijao su 2015. godine imali okršaj koji je imao čak 4,6 miliona plaćenih prenosa koji su doneli prihod od oko 400 miliona dolara!

Neverovatni Mejveder je bio akter i prethodnog rekordnog meča (150 miliona dolara) u kome je 2013. godine pobedio Alvareza.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime