Na današnji dan: Šuger Rej Leonard i karijera vredna pet šampionskih pojaseva!

Šugar Rej Leonard
Mandatory Credit: Holly Stein /Allsport

Na današnji dan pre četrdeset dve godine, u arenu profesionalnog boksa je stupio jedan od najvećih šampiona u istoriji ovog sporta, Šuger Rej Leonard, nepunu godinu dana posle osvajanja zlatne olimpijske medalje u Montrealu.

Na Olimpijskim igrama koje je obeležila rumunska atletičarka Nađa Komaneči, dvadesetogodišnji američki bokser je potvrdio da su sve priče o njegovm talentu tačne. Na putu do zlatne medalje je savladao šestoricu boksera, a u samom finalu i Kubanca Andresa Aldamu koji je sve prethodne borbe dobio nokautom! Mnogi smatraju da je tadašnji američki olimpijski bokserski tim u kojem su se pored Šuger Rej Leonarda našli i oba brata Spinks, Hauard Dejvis, Džon Tejt, Čarls Muni, Leo Rendolf, najbolji u istoriji Olimpijskih igara.

Dani kada je prštalo u ringu: Rivalstvo u plemenitoj veštini

Zanimljivo je da je Leonard učestvovao u kvalifikacijama za američku selekciju i četiri godine ranije, kada je slagao za svoj uzrast, jer pravila nisu dozvoljavala bokserima mlađim od sedamnaest godina da se nastupaju u međunarodnim takmičenjima. Tada je i zaradio nadimak koji je pre njega nosio prema mnogima, najbolji bokser svih vremena, Šuger Rej Robinson.

Leonard je posle meča u kojem je osvojio zlatnu medalju u velter kategoriji objavio da mu je to poslednja borba. Želju da ne bude bokser, već da se školuje, nije međutim ostvario, jer su ga porodične okolnosti i razlozi privatne prirode naveli da navuče rukavice i pređe u ring gde se bore profesionalci. Ispostavilo se ta je ta odluka donela boksu jednog od najvećih šampiona svih vremena.

KLADI SE NA BOKS U MERIDIANU

Leonard je za sebe tvrdio da je počeo da boksuje stilom Džoa Frejzera, nastavio kao Muhamed Ali, a usavršio se proučavanjem načina na koji se borio Šuger Rej Robinson.

Šuger Rej Leonard debituje u Baltimoru

Profesionalni debi je imao petog februara u Baltimoru, gde je posle šest rundi jednoglasnom odlukom savladao Luisa Vegu. Za prvu borbu je dobio četrdeset hiljada dolara, a dve godine kasnije, kada je osvajao prvu titulu svetskog šampiona u velter kategoriji (WBC), Leonard je plaćen tačno milion dolara. U toj borbi je pobedio Vilfreda Beniteza, inače najmlađeg svetskog šampiona u istoriji boksa.

Četiri godine posle osvajanja zlatne medalje, Leonard se vraća u Montreal gde je imao svoju prvu borbu sa još jednim legendarnim bokserom, Robertom Duranom. Panamski bokser ga pobeđuje i uzima titulu, koju međutim, Leonard vraća još iste godine u revanš meču u Nju Orlinzu. Ovim duelima počinje zlatna era profesionalnog boksa koja je tokom osamdesetih donela okršaje između Leonarda, Durana, Hernsa i Haglera.

Šuger Rej Leonard je sa trojicom rivala odboksovao najviše mečeva (6) i izgubio samo opisani meč sa Duranom.

Mejveder: Protiv Nasukave mogu da se borim dok spavam! 

Posle titule u velter kategoriji, osvajao ih je u još četiri – lakosrednjoj, srednjoj, supersrednjoj i lakoteškoj, izgubivši još samo dve borbe na kraju karijere. Prekidao ju je 1984. godine, ali se u ring vratio tri godine kasnije kada je u borbi za šampiona u srednjoj kategoriji pobedio Marvina Haglera. U bokserskom svetu se ta borba smatra jednom od najvećih u istoriji profesionalnog sporta.

Boksovao je još deset punih godina i karijeru okončao sa samo tri poraza, jednom nerešenom borbom i trideset šest pobeda. Šuger Rej Leonard je poslednju pobedu ostvario protiv Durana 1989. godine, posle čega je u ring izlazio još dva puta u velikim razmacima i izgubio obe borbe. Teri Noris ga pobeđuje 1991, a Hektor Kamačo šest godina kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime