POTRESNA ISPOVEST FARAHA: Kao dete su me ilegalno doveli u Englesku!

1
Mo Farah je ispričao svoju priču (FOTO: Guliver Images)

Legendarni atletičar Mo Farah otkrio je da je kao dete ilegalno doveden u Ujedinjeno Kraljevstvo i bio je prisiljen da radi kao sluga.

Osvajač četiri zlatne medalje sa Olimpijskih igara u dokumentarcu BBC-ja otkrio je da su mu ime Mohamed Farah dali oni koji su ga iz Džibutija doveli na Ostrvo. Njegovo pravo ime je Husein Abdi Kahin.

Iz te istočnoafričke zemlje u Englesku je došao kada je imao osam ili devet godina, a dovela ga je žena koju nikad nije upoznao. Zatim ga je naterala da čuva decu druge porodice.

Njegov otac ubijen je nakon što ga je pogodio zalutali metak u građanskom ratu u Somaliji kada je Farah imao četiri godine. Somalilend je proglasio nezavisnost 1991, ali nije međunarodno priznat.

Ser Mo kaže da je imao oko osam ili devet godina kada je odveden od kuće. Žena koju nikad nije upoznao i s kojom nije bio u rodu rekla mu je da ga vodi u Evropu da živi kod rođaka. Priznao je da je bio „uzbuđen“.

Žena mu je rekla da kaže da se zove Mohamed. Dodaje da je ona kod sebe imala lažne putne isprave na kojima je pored imena „Mohamed Farah“ stajala njegova fotografija.

Kad su stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo odvela ga je u svoj stan u zapadnom Londonu i uzela mu komad papira na kome su bili kontakt podaci njegove rodbine.

– Ispred mene ga je pocepala i bacila u kantu. U tom trenutku znao sam da sam u nevolji – otkrio je Mo.

Tvrdi da mu je žena rekla: „Ako ikada više želiš da vidiš svoju porodicu, nemoj ništa da pričaš.“

Njegova bivša učiteljica Sara Reni kaže za BBC da je u školu dolazio „neuredan i nezbrinut“, da je govorio vrlo malo engleski i da je bio „emocionalno i kulturno otuđeno“ dete. Dodaje da ljudi koji su rekli da su mu roditelji nisu dolazili na roditeljske sastanke.

Alan Votkinson, Moov nastavnik fizičkog, primetio je transformaciju kod mladića kada je stao na atletsku stazu.

mo farah
Mo Farah ispričao potresnu priču (FOTO: Naomi Baker/Getty Images)

Farah napominje da mu je sport bio spas jer je „jedino što sam mogao da učinim da pobegnem iz ove (životne situacije) bilo da izađem i trčim“.

Na kraju se poverio nastavniku fizičkog o svom pravom identitetu, poreklu i porodici za koju je bio prisiljen da radi.

Votkinson je tada kontaktirao socijalnu službu i pomogao je Farahu da ga udomi druga somalijska porodica.

– I dalje mi je nedostajala moja prava porodica, ali od tog trenutka sve je krenulo nabolje. Osećao sam se kao da mi je mnogo stvari skinuto sa ramena i osećao sam se kao ja. Tada je iz Moa izašao – pravi Mo – navodi.

Farah je sa 14 godina pozvan da se takmiči za engleske škole na trci u Letoniji, ali nije imao nikakve putne isprave. Votkinson mu je pomogao da podnese zahtev za britansko državljanstvo pod imenom Mohamed Farah, koje je dobio u julu 2000. godine.

KIPČOGE POTVRDIO NASTUP: Najbolji maratonac svih vremena spreman za Berlinski maraton!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: PREDVIDJANJE REZULTATA BALKANSKIH TIMOVA U EVROPI ep.1 2022@Beki

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime