Medison, Barselona i kako je Proleter mogao da postane šampion Evrope u rukometu

U trenucima dok se u Francuskoj održava prvenstvo Evrope za rukometašice i dok se polako bliži Svetsko prvenstvo za rukometaše koje počinje za mesec dana u Danskoj i Nemačkoj,  lepo je prisetiti se nekih dana kada je srpski rukomet bio prilično uspešan na međunarodnoj sceni.

Kada se tako nešto izrekne, obično se pomisli na onu slavnu generaciju šabačke Metaloplastike koja je polovinom osamdesetih godina prošlog veka držala časove rukometa širom starog kontinenta. U periodu od 1984 – 1986 godine, Šapčani su učestvovali u tri finala rukometnog Kupa šampiona, a u grad na Savi dva puta donosili trofej. Imena Vujovića, Vukovića, Isakovića i ostalih se i danas pominju kao mera za lepotu ovog sporta, ne samo u Srbiji, već i mnogo šire.

Igrao se izvanredan rukomet u celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, a kada se priča o ovom sportu, neretko se zaboravi da je još jedan srpski klub mogao da postane šampion Evrope. U pitanju je Proleter iz Zrenjanina, koji je na izmaku pretposlednje decenije dvadesetog veka mogao da ureže svoje ime na listu pobednika elitnog evropskog takmičenja.

Spominjući nekadašnju Jugoslaviju, kuriozitet je da su svi timovi koji su tokom osamdesetih postajali prvaci (Borac Banja Luka, Metaloplastika, Zagreb, Proleter) u svojoj istoriji igrali bar po jednom u finalu Kupa šampiona.

Proleter je polovinom decenije oformio snažan tim koji je predvodio olimpijski šampion Momir Rnić. U popularnom zrenjaninskom Medisonu retko ko je ostajao neporažen. Ni odlazak Rnića nije poremetio ekipu, a ni umanjio ambicije pa Proleter u sezoni 1989/90 pobeđuje u kupu i stiče pravo da sledeće godine učestvuje u Kupu IHF. Pomalo neočekivano, Zrenjaninci stižu do finala ovog takmičenja u kome gube od Krasnodara.

U uzbudljivom raspletu domaćeg prvenstva Proleter u plej-ofu pobeđuje Zagreb u polufinalu , a u finalu nadigrava pobednika ligaškog dela sezone, ekipu banjalučkog Borca.

Proleter je u finalu Kupa šampiona odmerio snage sa slavnom Barselonom

Kup šampiona Evrope za Proleter je obezbedio sastav koji je vodio Slobodan Mišković, a kome je pomagao Mirko Vasiljević. Prvotimci su bili Željko Đurđić, Dragan Vrgović, Jovan Janković, Goran Arsenić, Šandor Bajus, Stevo Nikočević, Milan Delić, Toni Vasilev, Jovan Slavković, Goran Džokić, Saša Babić, Zoran Tomić, Tome Petreski. U leto 1990. godine vraća se Rnić i pred početak takmičenja preuzima ulogu trenera, a ekipu pojačavaju Nikola Adžić, Vladan, Rastko Stefanović, Dragan Kukić.

EP za rukometašice: Gube i svetski i evropski šampioni, Srbija može sa bodovima u drugu fazu

Na putu do finala sjajni Zrenjaninci redom izbacuju poljski Pogon, zatim slavnu Steauu i Dinamo Astrahan. U finalu ga je sačekala Barselona za koju su igrali Veselin Vujović i Zlatko Portner, a prvi okršaj je doneo inspirisanu igru  rukometaša Proletera pobedu u Medisonu 23:21. Titula prvaka Evrope je Zrenjanincima izmakla za jedan pogodak, jer su u revanšu izgubili sa 20:17, iako su vodili na poluvremenu (11:10).

Proleter je osvojio još jedan trofej sledeće godine kada je bio državni prvak, a dana se takmiči u drugoj ligi Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime