Ko je Mondo Duplantis? Švedsko čudo s motkom zapalilo Berlin! (VIDEO)

Duplantis
(Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Bilo je to finale za pamćenje. Reno Lavileni je lestvicu podigao na pet metara i 95 centimetara. Francuz, vlasnik svetskog rekorda u dvorani kojim je pretekao legendarnog Sergeja Bubku, zatrčao se i iz prvog pokušaja preskočio.

Timur Morgunov je rušio lestvicu, ali je već iz prvog pokušaja na šest metara uspeo da preskoči zadatu visinu. A onda je mršavi Šveđanin rešio da stavi tačku na ovo spektakularno finale.

Rušio je lestvicu samo na 5.80 metara. Zalet, trk, skok – 5.95 je preskočeno. Novi svetski rekord za takmičare do 20 godina! Zalet, trk, skok – 6.00 je preskočeno. Novi svetski rekord za takmičare do 20 godina!

PORODICA INGEBRIGTSEN, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST EVROPSKE ATLETIKE

Sada je bilo vreme za nešto neviđeno. Armand Duplantis podiže motku sa zemlje, kreće u juriš ka ‚‚kapiji” i bez kapi znoja, sa desetak centimetara ‚‚lufta” između tela i lestvice preskače visinu od 6.05 metara! Treći svetski rekord za juniore u jednom finalu! Lavileni i Morgunov više nisu mogli da se bore s njim i zlato je moglo da se smesti na grudi Šveđanina.

Olimpijski stadion u Berlinu je ‚‚goreo”! Salve ovacija bile su zaglušujuće kada je Duplantis preskočio ovu nestvarnu visinu i tako naterao čuvenog Lavilenija da mu dotrči u zagrljaj i čestita na velikom uspehu.

Armand ‚‚Mondo” Duplantis je švedsko-američki skakač s motkom. Rođen je 10. novembra 1999. godine i sve ove rekorde i granice pomerao je pre 19. rođendana. Njegov otac Greg Duplantis je Amerikanac, bivši skakač s motkom i Mondov trener. Majka Helena je Šveđanka i nekadašnja sedmobojka i odbojkašica.

Upravo je Greg najzaslužniji za uspehe svog sina. Armand ga je već uveliko ‚‚prešišao” – njegov rekord karijere iznosi 5.80 metara, a Duplantis junior je počeo da skače kada je imao samo četiri godine.

Nije mu dugo trebalo da postane najbolji. Već sa sedam godina je postavio svetski rekord u toj kategoriji, a sa 10 godina je postavio svetski rekord koji je nadmašivao i svetske rekorde skakača u kategoriji 11 i 12 godina.

Tokom 2015. godine, kada mu je bilo nepunih 16 godina, Duplantis je odlučio da nastupa pod švedskom zastavom. Na svetskom prvenstvu do 18 godina, Mondo je stigao do zlatne medalje sa 15 i po godina skokom od 5.30 metara. Njegov rapidni uspon je nastavljen 2016. na SP za atletičare do 20 godina. Tada je sa 5.45 uzeo bronzu. Još mu nije bilo ni 17 godina.

GettyImages 1015708626
(Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Prošle godine je prvi put učestvovao i na Svetskom prvenstvu za seniore. Nije ostvario svoj najbolji rezultat, pa je završio na 9. mestu. Usledila je neverovatna 2018. godina…

Na svetskom prvenstvu u dvorani u Birmingemu zauzeo je osmo mesto rezultatom 5.70, a onda je počeo da obara rekorde. Na SP za juniore je osvojio zlatnu medalju preskočivši rekord oca (5.82), da bi takmičenje u Teksasu osvojio skokom 5.92. Taj svetski rekord za juniore je pomerio za još jedan centimetar na takmičenju u njegovoj rodnoj Luizijani.

KLADI SE NA KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

Berlin je došao kao kruna dosadašnje karijere. Finale za pamćenje je završio ubedljivo i da je neki od takmičara uspeo da preskoči 6.05, verovatno bismo ga videli sa realnim šansama da preskoči i veću visinu. Ovako, za to nije bilo potrebe.

Sada će ceo atletski svet gledati u pravcu Monda Duplantisa. Njegovih 6.05 je 11 centimetara iza svetskog rekorda Renoa Lavilenija. Sa nepunih 19 godina, čini se da Šveđanin ima sve vreme ovog sveta da se upiše zlatnim slovima u istorijskim knjigama atletike.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime