Ketrin Svicer, žena koja je promenila Bostonski maraton

1

Jedan od razloga zbog kojih je sport toliko primamljiv je što ljudima pruža mogućnost da pomeraju granice, što je svakako učinila Ketrin Svicer svojevremeno na čuvenom bostonskom maratonu.

Ova trka važi za najstariji maraton na svetu, koji se neprekidno održava od 1897. godine. Ketrin Svicer ga je promenila posle tačno sedamdeset godina kada je 1967. postala prva žena koja je sa brojem na dresu istrčala celu trku jer slabem polu do tada nije bilo omogućeno da učestvuje! Da bi to uspela, morala je da pribegne malom lukastvu i da zavara odgovorna lica.

Fudbal, sumo rvanje i navijačice: Šta im je zajedničko?

Učinila je to tako što se prijavila koristeći samo inicijale K.V. Svicer da bi dobila, sada već legendarni broj 261 i učestvovala u maratonu. Takav pseudonim je prema sopstvenoj izjavi koristila pri pisanju članaka za univerzitetske novine. Svicerova je studirala na Univerzitetu Sirakuza i bila član atletske ekipe poznate školske ustanove.

Za maraton se pripremala iako je znala da ne može da se prijavi kao žena, a u tome joj je pomagao trener Arni Brig. Kondiciju je sticala vežbajući sa muškim kros-kantri timom svog univerziteta. Posle uspešne probe na deonici od 42 kilometra, Svicerova je odlučila da se prijavi pod neutralnim imenom.

Direktor trke je pokušao da ukloni Ketrin Svicer sa staze

Iako je zbog hladnog vremena bila obučena u široku trenerku, Ketrin Svicer je bila primećena i to ni od koga drugog nego od strane direktora trke Džoka Sempla. Scene njegovog pokušaja skidanja broja sa Svicerove su postale antologijske. Sempl ipak nije uspeo u tome, a njegov ,,problem” je završio trku.

Kvote na najbržu trku na Olimpijskim igrama su spremne!

On je sve obrazložio time što nije želeo da trka bude upropašćena nepoštovanjem utvrđenih pravila. Svicerova je kasnije diskvalifikovana, ali promena koja je započeta više nije moglda da bude zaustavljena. Doduše bilo je potrebno još pet godina da bi žene i zvanično dobile dozvolu da iskuse šta znači Bostonski maraton.

Istine radi, treba spomenuti da je pre Ketrin Svicer trku istrčala i Roberta Gib koja je godinu dana ranije završila maraton ali nezvanično i bez oznake na dresu. Gibova je naknadno priznata kao pobednik u ženskoj konkurenciji za 1966, 1967 i 1968. godinu.

Iako je Ketrin Svicer ostala najpoznatija po svom angažmanu u vezi sa dopuštanjem žena da učestvuju u ovakvim trkama, ona je imala i zapažene sportske rezultate među kojima se izdvaja pobeda na maratonu u Njujorku 1974. godine.

Pored već istaknute činjenice da je najstariji, Bostonski maraton drži rekord po broju prijavljenih učesnika. Od prve godine kada je trčalo petnaest maratonaca, događaj je 1996. postavio rekord sa skoro 37 hiljada trkača!

1 KOMENTAR

  1. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you
    an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might
    be interested in hearing. Either way, great site and I look
    forward to seeing it develop over time. adreamoftrains web hosting

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime