Kenija mora još da radi u borbi protiv dopinga

3
atletika-marsel-džejkobs-olimpijske-igre
Kenijce čeka duga borba protiv dopinga (FOTO: Guliver)

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je da će Kenija morati da prođe “dug put” u borbi protiv dopinga, posle serije suspenzija kenijskim atletičarima zbog uzimanja nedozvoljenih supstanci.

Kenija je prošle godine izbegla sveobuhvatnu suspenziju nakon što je obećala da će se snažno boriti protiv dopinga, ali je nekoliko desetina njenih atletičara suspendovano zbog uzimanja dopinga u 2022.

Kenija, poznata po svojim trkačima na duge i srednje staze, od 2016. godine svrstana je u A kategoriju zemalja koje su pod nadzorom Svetske atletike i Svetske antidoping agencije (WADA), pored Belorusije, Etiopije, Maroka i Ukrajine.

“Put će biti dug, nemojmo se zavaravati, neće se rešiti preko noći”, rekao je Kou na konferenciji za novinare u Najrobiju sa kenijskim ministrom sporta Ababuom Namvambom.

Kenijske vlasti obećale su da će potrošiti 25 miliona dolara u roku od pet godina na finansiranje borbe protiv dopinga, uz angažovanje dodatnog osoblja, povećanje broja testiranja, jačanje programa edukacije i podizanje svesti sportista.

“Kenija neće štedeti napore u borbi protiv dopinga. Vlada će učiniti sve da zaštiti integritet atletike”, naveo je predsednik Kenije Vilijam Ruto na Tviteru.

Kenija je 2016. godine osnovala antidoping agenciju i uvela krivične kazne, uključujući i zatvorske, ali niko do danas nije procesuiran.

(Izvor: Beta)

3 KOMENTARA

  1. Jedini način da sprečite te zemlje da koriste doping jeste da testirate njihove sportiste malo pre početka takmičenja i onda ih suspendujete i tad bi znali da nema šale i da im doping ne može proći

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime