Ivana Španović otišla u Birmingem po svetsko dvoransko zlato!

Ivana Španović-olimpijske igre-dragutin topić
Ivana Španović je dobila veliku podršku (FOTO: Alexander Hassenstein/Getty Images - for IAAF)

Ako putanja koju je zacrtala Ivana Španović zadrži uzlaznu liniju koju je najbolja srpska atletičarka započela pre četiri godine u Sopotu, onda će se na čuvenom balkonu prilikom njenog povratka iz Birmingema proslaviti zlatna medalja!

Ivana Španović je više puta pokazala da joj dvoranski uslovi odgovaraju i da tada postiže najbolje rezultate. Na Svetskom prvenstvu u Sopotu je bila treća, a dve godine kasnije u Portlandu osvojila srebrnu medalju. U Birmingem odlazi sa najboljim skokom ove sezone od 6,93 metra sa nedavnog mitinga u Beogradu.

Ketrin Svicer, žena koja je promenila Bostonski maraton

Poslednje skokove pred Svetsko prvenstvo je imala na mitingu u Glazgovu gde je bila treća sa daljinom 6,81. Španovićeva je u dvorani uvek favorit za zlatnu medalju, ali je za sada nije osvojila na planetarnim šampionatima. Zato je na Evropskim prvenstvima u zatvorenom trostruka uzastopna pobednica! Posle Praga 2015 i Amsterdama 2016, Ivana Španović je prošle godine godine ponovo bila najbolja sa skokom 7,24.

Ivana Španović je sve podredila nastupu na Svetskom prvenstvu

Trener Goran Obradović je naglasio da su radili na tome da evropska šampionka bude  u najboljoj formi upravo u Birmingemu. Svetsko prvenstvo se u tom gradu održava od 1-4. marta, a cilj je skok preko sedam metara. Ta dužina nije samo želja, već i obaveza jer se pretpostavlja da kraći skok ne može da donese zlato.

Zbog želje da se izbegne bilo kakva povreda pre Birmingema, Španovićeva je na nekim mitinzima imala manji broj skokova.

Ovde potražite vašu dobitnu kvotu!

Na Svetskom prvenstvu se zna ko je srpskoj rekorderki najveća konkurencija. To je pre svega Amerikanka Britni Ris koja ove sezone nije skočila duže od 6,88. Tu su i Kadija Sanja koja je nadskočila Ivanu Španović u Glazgovu (6,92) i Sosten Mogenara koja je na istom mitingu bila druga sa 6,83.

Disciplina skok u dalj je zakazana za poslednji dan takmičenja. Vreme je za svetsko zlato, a u takav uspeh veruju i Ivana Španović i Goran Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime