Ivana Španović na krovu sveta! (VIDEO)

ivana spanović-svetsko prvenstvo-atletika-beograd-satnica
(FOTO: Michael Steele/Getty Images for IAAF)

Evropska šampionka u skoku u dalj na otvorenom i u dvorani sada je postala i najbolja i na svetskom nivou! Ono što je za jedan centimetar pri zaletu u poslednjoj seriji Olimpijskih igara izmaklo, ponovo je bilo nedostižno u Londonu 2017. zbog čuvenog slučaja „zihernadla“. Ovoga puta ništa nije moglo da je spreči – Ivana Španović postala je šampionka sveta u dvorani.

Najbolja srpska atletičarka je tako ostvarila ono što je godinama sanjala, popevši se na najviši stepenik na jednom od najvećih atletskih takmičenja. Objedinila je tri titule i najavila da od nje velike uspehe tek treba očekivati.

Nije bilo lako Španovićevoj u Birmingemu u jednom trenutku, kada ju je Amerikanka Britni Ris skokom od 6.89 metara zaobišla u četvrtoj seriji. Ona je tada izjednačila najbolji skok Srpkinje, onaj iz prve serije, ali je zbog boljih skokova u ostalim serijama sela na čelo kolone.

Ipak, tek što je sela već je morala da ustane i oslobodi mesto za kraljicu skokova u dalj. Španovićeva je na kraju te četvrte serije skočila 6.96 i najboljim svetskim rezultatom u 2018. godini ponovo zauzela prvo mesto. Sa njega se do kraja nije pomerala, a više nije ni skakala.

U petoj seriji je odlučila da preskoči i sačuva snagu za poslednju, ukoliko bude bilo potrebe. Međutim, kada su se preostale takmičarke izređale sa skokovima daleko manjim od njegov, Španovićeva ni u šestoj seriji nije morala da izlazi na zaletište. Mogla je samo da se ogrne zastavom Srbije i sa trenerom Goranom Obradovićem proslavi svetsku krunu.

Na dodeli medalja se slušala himna Srbije Bože pravde, a Ivana ni ovoga puta – kao ni u Beogradu 2017. i Pragu 2015. – nije mogla da zadrži suze. Tako je postala trostruka šampionka, pošto je i dalje aktuelna vladarka na evropskim prvenstvima na otvorenom i u dvorani, a naredni ciljevi će biti najsjajnije medalje na Svetskom prvenstvu na otvorenom 2019., a potom i Olimpijske igre 2020. godine.

Sve ostalo je već pokorila.

 

(Video izvor: MONDO Sport)

34 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime