Ivana Španović, dvoranska atletika i 5 osnovnih razlika u odnosu na otvoren prostor!

ivana spanović-svetsko prvenstvo-atletika-beograd-satnica
(FOTO: Michael Steele/Getty Images for IAAF)

Ono što je na neverovatan način propustila prošle godine na otvorenom, Ivana Španović je nadoknadila na Svetskom prvenstvu u atletici u zatvorenom i ponovo dokazala da u takvim uslovima trenutno niko ne može da je nadskoči.

Iako je prva pomisao da zapravo nema razlike između skakanja na otvorenom i u dvorani, one ipak postoje. Razlike se naravno odnose i na ostale discipline. Da ih nema, ne bi se vodila odvojena evidencija pobednika i rekordera u istim disciplinama.

Iz određenih razloga ih ni svi takmičari ne prihvataju na isti način. Neki se prema dvoranskoj atletici odnose kao i prema onoj na otvorenom, dok nekima služe za razbijanje monotonije zimske pauze. Sport je u svakom slučaju isti, ali neke različitosti ipak mogu da se izdvoje.

Klima se u dvoranama može kontrolisati

Vremenski uslovi su prva iz koje posledično proističu i neke druge. Za razliku od otvorenog prostora gde su atletičari izloženi trenutnim klimatskim uslovima, oni se u dvorani mogu kontrolisati. To ne važi samo za vreme, već i za činioce kao što je osvetljenje, što sve zajedno različito utiče na sportiste.

U dvoranama ima manje disciplina

U dvorani se atletičari nadmeću u manjem broju disciplina. U organizaciji IAAF u dvorani postoji 15, a na otvorenom 28 događaja. Najveća razlika je u broju trka: napolju ih ima 18, a u zatvorenom samo 8.

Staza na stadionima je dvostruko duža

Kružna staza u dvorani iznosi samo 200 metara, odnosno polovina dužine onih koje se nalaze na otvorenim stadionima. To znači više krivina, kao i veći nagib staze upravo u tim delovima. Taj nagib ponekad dostiže i do 15 stepeni.

Trke su kraće u dvorani nego na otvorenom

Ima nekih razlika i u dužini određenih trkačkih događaja. Umesto 100, najkraća sprinterska disciplina je 60 metara. Najduža trka je ona na 3000 metara, dok izostaje maraton, brzo hodanje, kao i 5 i 10 hiljada metara.

Zbog ograničenog prostora, u dvoranama se ne praktikuju mnoge bacačke discipline. Bacanje koplja, diska i kladiva je rezervisano samo za otvoreni prostor.

I disciplina u kojoj se takmiči Ivana Španović se razlikuje

Nasuprot očekivanjima, u zatvorenom se trči sporije nego napolju. Iako su uslovi manje ometajući nego na otvorenom, problem je upravo u spomenutom višku krivina i češćem usporavanju trkača. Ista stvar važi i za disciplinu u kojoj je Ivana Španović osvojila zlatnu medalju u Birmingemu: svetski rekord na otovrenom iznosi 7,52 (Galina Čistjakova), a u dvorani 7,37 (Haike Dreksler).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime