Grenland, zamalo na Svetskom prvenstvu, a nekada 20. na svetu!

(Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Kada živite tako blizu Severnom polu, nema baš mnogo stvari koje možete da radite. Grenland je teritorija Danske, ali geografski pripada Severnoj Americi. Dok je severni deo ostrva stalno zaleđen, na južnom kraju se igra rukomet. I to veoma dobar!

Grenland je bio domaćin kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo u rukometu koje počinje danas. Večeras će se na Svetskom prvenstvu sastati Čile i Danska a oba tima imaju veze sa reprezentacijom o kojoj pišemo.

VEČERAS POČINJE SVETSKO PRVENSTVO!

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, tj. onaj njihov deo koji je obuhvatio timove iz Amerike, organizovan je na Grenlandu. Severna i Južna Amerika zajedno su se borile za tri mesta na Svetskom prvenstvu. Sve tri selekcije dolaze sa juga kontinenta, a domaćin turnira je bio najbliži da se umeša tu.

Na turniru na kom je igralo 11 timova (Kuba se povukla pre početka), nije bilo ekipe SAD. Paragvaj i Peru su zauzeli poslednja mesta u grupama i nisu osvojili ni bod, a na turniru je bilo veoma interesantno. Jasno su se izdvojila četiri kandidata za plasman na najbitnije rukometno takmičenje.

Argentina i Čile bili su prva dva tima u grupi A, dok su Brazil i Grenland predvodili grupu B. Nakon polufinalnih mečeva su lideri grupa igrali veliko finale. Argentinci su savladali komšije rezultatom 29:24, dok su Čile i Grenland igrali za treće mesto i vizu za Nemačku i Dansku.

Velika borba, produžetak i više sreće za goste sa juga kontinenta. Grenland nije uspeo da se izbori na plasman na Svetsko prvenstvo. Čileancima će ovo biti peto uzastopno učešće, dok će Grenland ostati na tri nastupa.

Da, dobro ste pročitali, Grenland, koji nije samostalna država već samo teritorija Danske, tri puta je igrao završnicu Svetskog prvenstva. Debitovali su još davne 2001. godine, kada su i napravili najveći uspeh. Bili su tada 20. reprezentacija sveta.

KO POSTAJE ŠAMPION?

Naredni pokušaji da se domognu svetskog trona bili su malo neuspešniji. Dve godine kasnije u Portugalu zauzeli su 24. mesto. Poslednje učešće reprezentacije Grenlanda bilo je upravo u Nemačkoj. Pre 12 godina igrali su treći i finalni put i zauzeli su 22. mesto.

Pored rukometne reprezentacije Grenland poseduje i fudbalski tim, kao i takmičare koji za Dansku nastupaju u mnogim zimskim sportovima. Reprezentacija Grenlanda je učestvovala i na Evropskom prvenstvu u badmintonu, ali je rukomet ipak sport broj jedan kod njih.

Tokom ta tri učešća na Svetskim prvenstvima Grenland je uspeo da zabeleži i dve pobede. U svom prvom poduhvatu su bili uspešniji od SAD u grupnoj fazi, dok su u poslednjem izdanju nadigrali Austrliju u razigravanju za konačan plasman. Šteta što ih nećemo gledati ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime