Bari pun simbolike: Srbija u grupi sa najvećim favoritima

BELGRADE, SERBIA - JUNE 23: Marko Podrascanin (C) of Serbia celebrate with the team mates Nikola Jovovic (R) and Milos Nikic (L) during the match between Brasil and Serbia on the FIVB World League 2016 - Day 1 at hall Aleksandar Nikolic on June 23, 2016 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Ne dešava se često da se na najveća sportska takmičenja odlazi tek pošto su ona započela, ali je Srbija upravo tako otišla u Italiju na Svetsko prvenstvo u odbojci. Doduše, to je Orlovima omogućio novi sistem takmičenja koje će se po prvi put u svojoj istoriji istovremeno održati u dve zemlje – Italiji i Bugarskoj.

Tako je Nikola Grbić odveo svoje igrače u Italiju jedan dan pošto su oba domaćina već odigrala (i pobedila) svoje mečeve. Utakmice u kojima su Italijani i Bugari savladali svoje protivnike Japan i Finsku su zamišljeni kao neka vrsta otvaranja prvenstva koje sve ostale ekipe počinju u sredu. Među njima je i Srbija čiji je prvi protivnik selekcija SAD. Naši odbojkaši se nalaze u gradu velike simbolike za srpski klupski fudbal – Bariju, gde će odigrati sve mečeve u svojoj grupi.

Sve je počelo sa košarkaškom loptom, a sada je odbojka jedan od najpopularnijih sportova

Međutim, kao što je Bari za srpski fudbal, Italija je puna simbolike za srpsku odbojku. Nikola Grbić je dve decenije proveo u ovoj zemlji, a u njoj se i oprostio od nacionalnog dresa pre osam godina osvojivši bronzanu medalju na istom takmičenju na kojem se sada nalazi u ulozi selektora.

Orlovi se visoko kotiraju u svetu odbojke i ne postoji nijedno veliko takmičenje na kome još čekaju na medalju. Na planetarnim prvenstvima je osvojena srebrna 1998. godine u Japanu i bronzana 2010. godine u Italiji. Plasman na deveto mesto pre četiri godine u Poljskoj se smatra priličnim neuspehom.

Srbija na SP dolazi sa bronzom sa Evropskog prvenstva

Poslednji četvorogodišnji period Orlovi su obeležili velikom amplitudom rezultata. najbolji su postignuti u najkomercijalnijem takmičenju, Svetskoj ligi gde je pre dve godine po prvi put osvojeno zlanto odličje, godinu dana pošto je Srbija u Riju bila druga. Međutim, propuštene su Olimpijske igre kao najcenjenije takmičenje, dok je rezultat na SP 2014. već opisan.

Zanimljivo je da su pre dve godine Italija i Bugarska zajedničkim snagama organizovale i prvenstvo Evrope (tada je Srbija bila sedma). Međutim, Orlovi su se prošle godine iz Poljske vratili sa bronzanom medaljom.

Ovde se nalaze najbolje kvote na odbojkaške mečeve na Svetskom prvenstvu

Ambicije ove reprezentacije na takmičenju koje će potrajati do kraja meseca nisu ,,nominalno” izražene, ali se svi u ekipi nadaju da bi iz drugog plana mogli da se uključe u borbu za visok plasman. Najveći favoriti su poznati, a čak dva se nalaze u grupi sa Srbijom. To su SAD i Rusija, dok su preostali kandidati za trofej večiti Brazil, te Italija i Francuska.

,,Renovirani” sistem takmičenja je takav da je ppmalo i zbunjujuć. Posle prve grupne faze, sledi druga u koju odlaze po četiri prvoplasirane ekipe iz početnih grupa. Svi bodovi se prenose, pa je svaki meč izuzetno važan. Plasman ujedno određuje i sledeći grad, a Srbija može da nastavi u Milanu, Bolonji, Sofiji ili Varni.

Takmičenje se završava mečevima šest najboljih timova sačinjenih od pobednika svake grupe druge faze, kao i dve najbolje drugoplasirane ekipe. Praktično isto kao i Svetska liga.

Italija po treći put organizuje Svetsko prvenstvo

Titulu brane Poljaci, dok najviše zlatnih medalja ima Rusija (6), uključujući i one koje je osvojio Sovjetski Savez. Brazil i Italija imaju po tri zlata dok su po dva puta svetski prvaci bili Poljska i Češka. Po jednom su se na najviše postolje peli SAD i Nemačka. Među osvajačima ostalih medalja, pored Srbije, svoje mesto su našli i Rumunija, Kuba, Bugarska, Holandija, Japan, Argentina i Francuska.

Zanimljivo je da je od svih zemalja domaćina kojih je bilo jedanaest, samo Rusija, Češka i Poljska uspele da iskoriste takvu prednost.

Srbija svoj put na planetarnom prvenstvu počinje okršajem sa SAD, a završva duelom sa drugim favoritom, Rusijom. Između su mečevi sa Kamerunom, Tunisom i Australijom. Dok bi trijumf protiv bilo kojeg od dva kandidata za medalju bio sjajan, Orlovi su u ,,obavezi” da pobede u svim preostalim mečevima.

Sastav se u odnosu na osvajače bronzane medalje sa EP razlikuje za dvojicu odbojkaša – nedostaju Maksim Buculjević i Goran Škundrić koje su zamenili Marko Ivović i Ivan Kostić. Kompletan spisak je sledeći: Nikola Jovovič, Ivan Kostić, Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić, Nikola Rosić, Neven Majstorović, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić, Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Milan Katić.

Gradovi domaćini u Italiji su Bari, Rim, Firenca, Bolonja, Milano i Torino, a u Bugarskoj Sofija, Varna i Ruse. Svi mečevi foinalne faze se igraju u dvorani Alpitur u Torinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime