Aerton Sena: Jedan od najvećih u najbržem karavanu!

Mandatory Credit: Pascal Rondeau/ALLSPORT

Legendarni Brazilac Sena je tri puta stizao do titule Svetskog šampiona, pobedio je na 41 trci i još 39 puta se našao na pobedničkom postolju. Poginuo je na stazi u Imoli, tokom Velike nagrade San Marina 1994. godine. To je bio drugi veliki incident tog vikenda.

Pogibija koja je ceo karavan zavila u crno, samo dan nakon što je na istom mestu stradao Racenberger, momak kom je to bila prva sezona u Formuli 1. Sena je imao pol poziciju nakon kvalifikacija ali je trka završena katastrofom, njegovim udarom u zid u krivini Tamburelo.

KO ĆE BITI NOVI SVETSKI ŠAMPION?

Aerton Sena je postao besmrtan. Zbog njega su promenjena pravila o bezbednosti vozača a zbog svog neverovatnog stila vožnje je stekao kultni status. Kažu da je Aerton Sena bio ne samo najbrži već i najbolji vozač svog vremena.

NAREDNA TRKA JE U ŠPANIJI!

Vodio je borbe protiv Šumahera, Baričela, Hakinena, Frencena, Hila… Mnogih velikih vozača koji su i proslavili najbrži karavan na svetu. Danas je 24. godišnjica od smrti Aertona Sene, prerano otišlog šampiona, pa se prisećamo pet njegovih najboljih izjava.

Incidenti u F1

’’U našem poslu nema malih incidenata.’’, izrekao je jednom prilikom Aerton Sena. Iako je bezbednost vozača od tada dosta napredovala i poklanja joj se sve više pažnje, nezgode su sastavni deo sporta. Trke na stazama širom karavana su izuzetno opasne. Tome u prilog govore i povreda Kubice ili smrt Bjankija.

Jurnjava za novcem

Pomalo filozofska misao brazilskog vozača. Iako tih godina novac nije bio zastupljen u ovolikoj meri, bilo mu je jasno kako stvari funkcionišu. Rekao je: ’’Novac je čudan. Ko ga nema naporno radi da stigne do njega. Onaj ko ga ima zbog njega ima i probleme.’’

Sve može uz pomoć Boga

Rečenica koja u praksi nije potvrdila da je tačna. Veliki vernik, kakvi Brazilci uglavnom jesu, smatrao je da će uvek biti u božijoj zaštiti. ’’Ako je Bog na tvojoj strani, radiš ispravne stvari.’’, izjavio je Sena ali tog kobnog 1. maja nije imao zaštitu.

Šampionski mentalitet

’’Drugoplasirani je samo najbolji među onima koji su izgubili.’’ je rečenica koja sve objašnjava. Ne postaje se trostruki šampion tako lako a kod njega je uvek bio izražen šampionski mentalitet. Tvrdio je da je stvoren da pobeđuje a ne da bude među najboljima.

Ogromna želja za takmičenjem

Ovo su praktično dve rečenice ali veoma vezane jedna za drugu. Sena je jasan u stavu, umesto da veruje da je neko bolji od njega radiće i takmičiće se dok ne savlada izazov. ’’Nemam idole. Divim se radu, posvećenosti i želji za takmičenjem.’’ Može da bude i motivaciona poruka!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime