Oni su zastupali srpski fudbal preko ,,bare”

veljko-paunovic-vladmir-ivic-cempionsip-pobede
Paunović i Ivić su stigli do novih pobeda (FOTO: Starsport)

Svi oni koji prate domaći fudbal i Super ligu Srbije, upoznati su s tim da je Ilija Stolica pre skoro nedelju dana otišao sa klupe Voždovca. A da li znaju šta vezuje doskorašnjeg terena Zmajeva, Marka Perovića i Bojana Vučkovića?

Pre nego što ,,raskrinkamo uljeza” pod imenom Bojan Vučković, da kažemo šta razdvaja Stolicu i Perovića. U pitanju je ,,sitnica” – pored mnogih drugih klubova, igrali su fudbal i za Večite rivale, samo što je Stolica nosio dres Partizana, a Perović Crvene Zvezde i to u dva navrata.

Arsenal dve godine nije pobedio Liverpul! Da li je došlo vreme?

Boje dresova najvećih srpskih rivala su im ,,razdvojile” igračke karijere, koje su kasnije ipak spojene jednom drugom bojom. Naime, sudbina je htela da im se putevi sastave u američkom gradu na istočnoj obali Atlantika – Bostonu, gde su obukli tamno plavi dres fudbalskog kluba Nju Ingland.

Obojica su nastupali u sezoni 2010/11 i imali sasvim dobar učinak. Perović je na 29 utakmica postigao sedam golova, a Stolica na 16 mečeva bio strelac četiri puta.

A šta sa ,,uljezom”? Široj javnosti nepoznati Bojan Vučković je petnaest godina ranije takođe nosio dres Bostonskog kluba. Iako je za Nju Ingland odigrao samo jednu utakmicu, ovaj rođeni Beograđanin je upisan kao prvi Srbin u ekipi.

Fudbal, navijanje, huliganstvo: O čemu smo najviše pričali posle Večitog derbija?

Iako trenutno nema nijednog, njih trojica nisu jedini igrači koji su razigravali ,,srpski fudbal” u MLS-u.  Nažalost, za ostale se ne može reći da su ostavili utisak čak ni na nivou Stolice i Perovića. Da li je u pitanju način na koji se tamo igra fudbal, ili nešto drugo, tek još samo trojica su uspeli da se upišu u strelce. Saša Ćurčić je postigao dva gola odigravši devet utakmica za njujorški Metrostars, Veljko Paunović je tri puta bio strelac u 17 nastupa za Filadelfiju, dok je ne previše poznati Bojan Stepanović isto toliko puta nosio dres Čivasa i dao tri gola.

I Vuk Rašović je putovao preko Atlantika!

Od poznatijih imena u SAD su srpski fudbal zastupali Vuk Rašović, Miloš Kocić i trenutni igrač Partizana Alen Stevanović. Dok je Kocić branio gol Vašingtona, Portlanda i Toronta, Rašović je upisao samo jedan nastup za Kanzas Siti.

Miloš Stojčev je u Kanzasu odigrao 12 mečeva, Dejan Rusmir za Kolumbus 18, a Bratislav Ristić za Čikago 18 utakmica.

Jokanović traži pobedu protiv Barnslija!

Zvanične nastupe su zabeležili još Neven Marković (Kanzas, 2) i Alen Kozić (Majami, 6). Pored spomenutog ,,uljeza” Vučkovića, samo su Ćurčić i Kozić preko bare boravili u prošlom milenijumu.

Trenutno srpski fudbal u MLS-u ne reprezentuje nijedan igrač, ali je tu jedan renomirani stručnjak. Osvajač svetskog zlata sa mladom reprezentacijom Srbije Veljko Paunović, vodi Čikago od 2015. godine. Kao posebnnu zanimljivost treba istaći da upravo u njegovom timu nastupa Nemanja Nikolić, rođen u Srbiji, ali koji ima pasoš Mađarske za koju je do sada odigrao 25 mečeva.