Konačno je otkriveno da je ruski bilioner Ališer Usmanov misteriozni kupac originalne Olimpijske povelje iz 1892. godine!

Tako je Usmanov došao do najstarijeg primerka sportskog istorijskog dokumenta koji je ikada prodat na aukciji.
Potom, sjajan potez – povelju je poklonio Olimpijskom muzeju u Lozani!

Biznismen, koji je takođe i predsednik Međunarodne mačevalačke federacije, platio je na aukciji u Njujorku rekordnih 8,8 miliona dolara za dokument od 14 stranica koji je svojevremeno napisao Pjer de Kuberten, osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i zagovornik obnove starih grčkih igara.

Njegov identitet bio je pod velom tajne još od 12-minutnog decembarskog nadmetanja između tri potencijalna kupca koji su ponudili početan iznos od milion dolara, pa sve do konačne sume od 8.8, kako navodi aukcijska kuća Sotebis.

– Svedočimo istorijskom trenutku – rekao je predsednik MOK Tomas Bah, na ceremoniji u Lozani, sedištu te organizacije i mestu gde se nalazi Olimpijski muzej, te dodao:

– Prvi razlog je što smo svedoci ovog istorijskog dokumenta, rukopisa koji je postavio filozofske temelje Olimpijskog pokreta.

Drugi razlog je što smo svedoci trenutka kada se taj rukopis vraća u Olimpijsku kuću, tamo gde i pripada!

Usmanov, koji je do 2018. posedovao 30% udela u Arsenalu, a zatim prošlog meseca za 30 miliona funti kupio pravo na imenovanje stadiona Evertona, rekao je da je dokumentu mesto kod kuće.

– Ovaj rukopis je manifest modernih Olimpijskih igara. Mislim da je Olimpijski muzej najprikladnije mesto za čuvanje ovog neprocenjivog dokumenta – dodao je ruski bilioner.

Najskuplji sportski predmet do prošle godine bio je dres Njujork Jenkiza koji je nosio Bejb Rut, a prodat je za neverovatnih 5,64 miliona dolara.

Prve moderne Olimpijske igre su održane u Atini, davne 1892. godine. Tokio će biti domaćin narednih, u julu ove godine.

A.I.

ISTORIJA SPORTA Prvi put, jedna žena poneće olimpijsku baklju!

OBAVEZNO POGLEDAJTE Ljubica Kecman: Srbija je puna talenata! Tijana Bošković je fenomen, uzimamo zlato na Olimpijskim igrama!

NAJSTARIJA REKORDERKA PORUČILA: Mogu da osvojim zlato u Tokiju!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime