Od nezaboravnog salta koji je izvela beloruska gimnastičarka Olga Korbut prošlo je gotovo pola veka, a o njemu se i dalje priča. A, kako i ne bi?

Olimpijske igre u Minhenu, koje su se održale 1972. godine donele su nam nešto nezaboravno, a tada 17-godišnjakinji svetsku slavu. Salto Korbutove je oduševio ceo svet, ali neki nisu imali razumevanja za to.

Olga je u Minhenu osvojila tri zlata i jedno srebro, a upravo ta srebrna medalja koju je osvojila na dvovisinskom razboju na neki način je obeležila njenu karijeru.

Zvuči čudno, ali najbolji nastup u karijeri imala je baš kada je osvojila tu srebrnu medalju. Kako? Tako što je u kvalifikacijama našravila nešto lošiji rezultat.

Posle kvalifikacija jednostavno je morala da zablista da bi imala šanse za medalju i ona je to i uradila. Ni pre, a ni posle nije viđeno tako nešto.

Bio je to čuveni “Korbut flip”, potez koji je zbog velike opasnosti kasnije zabranjen! Mlada Olga je prosto letela sa sa pritke na pritku, da bi u jednom momentu izvela pravi spektakl.

Stala je uspravno na višoj pritki, gledala ka nižoj, skočila salto unazad i uhvatila se rukama za višu pritku. Vežbu je okončala besprekornim skokom.

Može se reći da je ispisala istoriju, a publika ju je nagradila ovacijama. A sudije? Srebrnom medaljom. Najbolju izvedbu ikada “nagradili” su ocenom 9.800, iako su svi očekivlai čistu 10.

Nekoliko dana, meseci, godina kasnije i brojni stručnjaci su komentarisali odluku i usaglasili se da je salto bio za čistu 10. Istina, čak i da je dobila 10, Olga ne bi uspela da osvoji zlato, jer je u kvalifikacijama imala loš rezultat.

-Bilo je neverovatno! Jedan dan sma bila niko i ništa, a već sledećeg sam svetska zvezda – izjavila je svojevremeno Olga.

Ubrzo po završetku Igara, Svetska gimnastičarska federacija odlučila je da zabrani “Korbut Flip” potez, smatrajući ga veoma opasnim.

Smatrali su da bi gimnastičarke krenule masovno a ga izvode i da bi to moglo kobno da se završi. Olga je karijeru završila u 22 godini, ali će sasvim sigurno ostati zauvek upamćena.

Ragbisti Crvene zvezde šampioni Srbije!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: SAVO MILOŠEVIĆ | Priče iz kraja #10 | Meridian Sport TV

 

2 KOMENTARA

  1. Ovo je stvarno nešto posebno ,koliko to deluje elegantno i lepo za oko a ne mozemo ni zamisliti koliko je tesko uraditi ovako nešto stvarno za svaku pohvalu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime