IN MEMORIAM: Otišao je veliki Žarko Varajić

Napustio nas je legendarni košarkaš i sportski radnik Žarko Varajić (FOTO: YouTube printscreen)

Legendarni košarkaš i kasnije košarkaški radnik Žarko Varajić preminuo je u Beogradu, u 68. godini, nakon duže bolesti.

Nekadašnji član legendarne generacije Bosne, ali i Sutjeske i Al Aina iz Emirata, ostaće upamćen kao jedan od velikana igre pod obručima.

Zauvek će se pamtiti njegovih čudesanih 45 poena u finalu Evrolige 1979. protiv italijanskog Emersona.

I dan danas nije nadmašen taj učinak iz Grenobla!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=d9S6ZL3Onzk]

Jedan od najvećih na ovim prostorima! Ali, za prijatelje Varaja, bio je mnogo više od pomenutih koševa. Imao sam priliku više puta da razgovaram sa njim…

I nije to samo do poena, intervjua, saveta za upijanje. Čovek, košarkaš od glave do pete, istinska legenda, kasnije funkcioner.

Odisao je znanjem i skromnošću, što je odlika velikih, ostvarenih ljudi.

Žarko Varajić je u igračkim danima bio, što bi se danas reklo – “skorer”. Lako se kretao, lako cepao protivničke mrežice, imao je i tehniku, i brzinu, i osećaj za igru. Nadasve – šut, sa sve visinom od 202 cm.

Sa Bosnom je tri puta bio prvak SFR Jugoslavije (1978, 1980. i 1983), osvojio je i dva nacionalna Kupa (1978. i 1984), bio je šampion Evrope 1979. i učestvovao na Interkontinentalnom kupu 1979.

U reprezentaciji je debitovao 1974. godine na Balkanskom šampionatu u Solunu.

Tada su u timu još bili: Kićanović, Slavnić, Ćosić, Delibašić, Žižić, Dalipagić, itd…

Na Mediteranskim igrama u Alžiru 1975. osvojio je zlato, a naredne godine sa Olimpijskih igara u Montrealu doneo je srebrnu medalju.

Evropsko seniorsko zlato upisao je 1977. na EP u Belgiji, a kolekciju je upotpunio bronzom sa EP u Italiji 1979.

Rođeni Nikšićanin je za A reprezentaciju odigrao 126 utakmica.

Po završetku karijere za pamćenje, Varajić je bio i istaknuti sportski radnik.

U matičnom Košarkaškom savezu Jugoslavije bio je predsednik Stručnog saveta, direktor reprezentacije, te član Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984, sportski direktor našeg Olimpijskog komiteta na Igrama u Sidneju 2000.

I to nije sve, bio je i na funkciji direktora košarkaškog turnira Univerzijade u Beogradu 2009, a dao je značajan doprinos organizaciji Eurobaskta za juniore 2005. u Beogradu i seniorskog šampionata iste godine.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a odlikovan je Ordenom Nemanje prvog reda i Ordenom jugoslovenske zastave prvog reda.

Nikada od Varaje niste mogli da čujete prazne priče. Umesto toga, uvek je na delu bila vizija, ideja, jasan cilj, savet. Zato su brojna dela i ostala iza legende igre pod obručima.

Nažalost, košarkaška nebeska ekipa sve je jača…

Draženu Petroviću, Krešimiru Ćosiću, Rajko Žižiću i Mirzi Delibašiću pridružio se i Žarko Varajić. Neka im je večna slava!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IgmXm7bns0U&w=853&h=480]

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime